Pápa

2012.09.25. 08:14

A megelőzés a fontos

Pápa - Az új évad első összejövetelét tartották hétfőn este a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben, aminek hagyománya a pápai, illetve a városhoz kötődő prominens személyek meghívása. A mostani alkalomra dr. Töreki Sándor, megyénk rendőr-főkapitánya látogatott a körbe.

Nagy Imre

Az evangélikus gyülekezeti házban összegyűlt együttgondolkodókat Borbély Lajos presbiter köszöntötte, majd Polgárdi Sándor esperes mondott nyitó imádságot.  Ezt követően Töreki Sándor számolt be a megyei főkapitányság munkájáról, illetve szűkebb pátriánk közbiztonságáról. Az 1100 fős szervezet hét kapitányságot foglal magába. Ezek közül a legnagyobb létszámmal a veszprémi, a legkisebbel a várpalotai dolgozik.



Munkájuk szempontjából a legfontosabb szervezeti egység a kapitányságok ügyeleti rendszere. Ezek a hosszú távú elképzelések szerint a jövőben koncentráltabban dolgoznak majd.  Mint azt a főkapitány elmondta, évente mintegy tizenegy-tizenháromezer bűncselekmény válik ismertté a területen, ezek körülbelül hetven százaléka a vagyon ellen elkövetett.

Öt-tíz százalékos növekedést mutat a közterületen elkövetett garázdaság, illetve nő a családon belüli erőszak. Utóbbi oka a több bejelentés, illetve a tudatosabb odafigyelés, így az esetek nagyobb számban válnak ismertté. A kábítószerrel való visszaélés is jelen van megyénkben, de nem tartozunk a fertőzött közigazgatási egységek közé. Főkapitány úr a baleseti helyzetet is értékelte. Eszerint évente mintegy 5-600 baleset történik a megye közútjain, ebből 30-40 a halálos kimenetelű. Az idegenforgalmi szezonról szólva elmondta, hogy nem történt életellenes bűncselekmény, illetve minimális volt az autólopások száma.



Összességében a rendőri szolgálatot a lakosság igényeihez igyekeznek igazítani. A fő cél, hogy a megyére jellemző nyugalom, jó közbiztonság megmaradjon. Ennek érdekében továbbra is a bűnmegelőzés a leghangsúlyosabb. Töreki Sándor kiváló ismerője a pápai történéseknek is. Mint mondta, a közös gondolkodással jó úton halad a város az együttélés problémáinak megoldásában. Kiemelte a polgárőrök és a közterület-felügyelet közreműködését, hatékony segítségét a közbiztonság fenntartásában. Az est zárásaként a megye rendőrfőkapitánya válaszolt a résztvevők kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!