Pápa

2012.12.13. 17:40

Rendhagyó adventi műsor

Pápa - Modern köntösbe bújtatott, látványos és formabontó ötletekben gazdag adventi táncszínházi műsort mutattak be a református gimnázium művészeti tagozatos diákjai a minap a Jókai Mór művelődési központban.

Polgár Tibor

A klasszikus adventi történéseket fiatalos szemlélettel feldolgozó, Megváltó születik című előadásban a látvány, a tánc és a zene dominál. Az érzelmekre, asszociációkra épülő egyes jelenetek jól láthatóan elkülönülnek egymástól. A darab felütése rendkívül erős, a megszokott adventi hangulattól merőben eltérő formanyelv kellően felkelti a nézők érdeklődését és megágyaz a műsor különleges atmoszférájához.

A jelenetek változatos képet mutatnak zene- és látványvilágban, dinamikában egyaránt: a kezdeti vészjósló, már-már horrorisztikus képeket később a Heródes udvarához köthető féktelen dorbézolás ábrázolása vagy éppen a minimalista díszletek között zajló moralizálás követi. Emellett olykor humoros jelenetek, a magyar néptánc prezentációi, illetve a karácsonyt idéző produkciók is visszaköszönnek a színpadról. Az összhatás így extrém sokszínűséget eredményez, amiből viszont hiányzik a megfelelő kohézió.

 

 

A refisek látványban és formabontó ötletekben gazdag adventi táncszínházi műsora méltán érdemelte ki a lelkes közönség vastapsát (Fotó: Polgár Tibor)

Szerencsére a műsor nem lépi túl azt az időkeretet, amitől a színek és a stílusok tobzódása, drasztikus váltakozása már zavaróvá vált volna, ezzel pedig ügyesen kikerüli az érdektelenné válás csapdáját is. A profi színházakat idézik a magas színvonalú kreatív díszletek és jelmezek, amiket refis diákok terveztek, készítettek  természetesen tanáraik felügyelete mellett. No és ne feledkezzünk meg a fantáziadús, tökéletesre csiszolt tánckoreográfiákról és színpadképről sem, amiknek köszönhetően az előadás nyitánya, valamint lezárása kiemelkedővé, emlékezetessé válik.

A refisek nem mindennapi adventi műsorát látva leszögezhetjük, tehetséges diákokban és felkészült tanárokban nincs hiány a tanintézet művészeti képzésein, és az onnan kikerülő fiatalokról később biztosan hallunk még. A produkcióban a református gimnázium művészeti tagozatos diákjai mellett közreműködtek a Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei, valamint a Vadvirág Néptáncegyüttes tagjai. 






Müller Anita, a református gimnázium művészeti tagozatának vezetője elmondta, a diákok közös ötleteléséből, több hónapnyi munka után született meg a rendhagyó produkció. Hozzáfűzte, a tanárok segítették, támogatták az előadás létrejöttét, a legfőbb céljuk az volt, hogy sok mozgással és tánccal előadva az ifjúság saját nyelvezetén mutassák be a mai fiatalok adventi gondolatait, érzéseit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!