Pápa

2013.01.25. 15:15

Ismét kártyanaptár-kiállítás a könyvtárban

Tizennyolcadik alkalommal állított össze kártyanaptár-kiállítást Fejes Sándor pápai helytörténész a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján.

Polgár Tibor

A nyolc tárlóban megtekinthető kiállítási anyag négy téma köré csoportosul: két-két tárlóban a százéves magyar autóbuszgyártás és a magyar várak, háromban hazánk olimpikonjai, míg egy zárt asztalon általános gyűjtési bemutató szolgáltatja a rendezési elvet. Fejes Sándor a kártyanaptárokon túl plakettekkel, könyvekkel, valamint egyéb dokumentumokkal tette színesebbé a kiállítást, amelyhez rövid ismertető szövegeket is írt az egyes témák minél mélyebb bemutatása érdekében.

A tárlaton összesen 220 darab kártyanaptár fedezhető fel, azonban mindez közel 1 százalékát teszi csak ki a lelkes gyűjtő hosszú évek óta gyarapodó, immár csaknem 22 ezer különféle kártyát számláló kollekciójának.

 

 

 

Fejes Sándor idei kártyanaptár-kiállítása négy téma köré szerveződött. A tárlaton egyebek mellett megtekinthető az első pápai autóbusz fényképe is (Fotó: Polgár Tibor)

 

- A hatalmas gyűjteményem ellenére nem volt egyszerű összeállítani a mostani kiállítást, ugyanis a 2012-es éve szűkölködött a feldolgozható évfordulókban, eseményekben. Amióta a városi könyvtárban kártyanaptár-kiállítást szervezek, mindig más-más témákat tárok a közönség elé. A mostani tárlat is bőven tartogat érdekességeket a látogatók számára, én viszont kiemelnék egy fényképet, ami az egyik autóbuszos tárlóban látható. Ezen a korabeli fotón – amelyet Szabó Gábor, a Bakony Volán Zrt. forgalmi igazgatója bocsátott a rendelkezésemre – az 1924-ben útjára indult első pápai autóbusz látható. Tudni érdemes, hogy ez az autóbusz még nem vett részt a városok közötti forgalomban. A járművet ki lehetett bérelni, és így a busz bármely társaságot elfuvarozta a kívánt helyre, majd vissza a kiindulópontra _ mesélte lapunknak a pápai helytörténész.

Hozzáfűzte, bár lassan tárolási nehézségekkel is meg kell birkóznia, továbbra is gyűjti a kártyanaptárokat, és természetesen szívesen elfogad újabbakat a gyűjteményébe. Fejes Sándor kiállítása január 31-ig tekinthető meg a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján, a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!