Pápa

2013.01.30. 10:55

Közel száztíz milliós vidékfejlesztési támogatás

2012. november 30-án zárultak a pályázati kiírások a Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesületnél.

Nagy Imre

Szabadi János, az egyesület munkaszervezetének vezetője a sikeres pályázatokról adott tájékoztatást lapunknak.

- A Vidékfejlesztési Minisztérium két jogcímre írt ki pályázatot: a falufejlesztésre és a vidéki örökség megőrzésére. Ezekre a területünkről huszonhárom pályázat érkezett, tizenegy-tizenkettő arányban. A falufejlesztésen belül két célterületet támogattunk: a falukép meghatározó épületeinek felújítását, illetve a játszóterek korszerűsítését, újak létesítését. A vidéki örökség esetében egy célterületet - az épületek felújítását - jelöltünk meg.

A magyar küldöttség tagjai helyi kézművesek termékeit is megtekintették

A magyar küldöttség és vendéglátóik Zilahon. Középen Szabadi János, mellette Varga Péter


Utóbbi esetében a megpályázható keret hatmillió forint volt, míg a falufejlesztésnél öt- illetve négymillió. A huszonhárom pályázat összesen 103 656 000 forintnyi igényt fogalmazott meg. Ezek a pályázatok civil szervezetek és egyházak tekintetében száz százalékos támogatottságot élveznek, az önkormányzatok esetében nettó-finanszírozásúak. Így a pályázatok körülbelül százhat milliós beruházást fognak összességében megvalósítani - tájékoztatott a munkaszervezet vezetője, aki azt is elmondta, hogy a pályázatok feldolgozása megkezdődött, határidőre megtörtént az első alapjogosultsági kritérium-vizsgálat, és az adminisztratív ellenőrzés. Ezután az előzetes helyszíni szemlék, majd a pályázatok pontozása következik.

 

Látogatás egy helyi piacon

 

- Az elmúlt időszak kiemelkedő eseménye volt, hogy a Tövishát Leader Egyesület meghívására Mocsolyára (Románia) utaztunk. A találkozás célja az volt, hogy a kapcsolatunk fenntartása érdekében közös projektet dolgozzunk ki. Később a romániai partner mellett német, vagy osztrák partnerek bevonását is tervezzük. Január 5. és 7. között a romániai közös programon az elnökség, illetve a felügyelő-bizottság elnöke vett részt. Több projekt-ötlet közül hármat választottuk ki, ezeket tanulmány-szinten elkészítjük és benyújtjuk az irányító hatóságnak. Az első ilyen a helyi kulturális hagyományok bemutatása egymás rendezvényein, helyi termékbemutatóval egybekötve.

 

Munkában az elnökség Pajak Károly, Barcza Dezső, Sandl Zoltán, Kovács Norbert Cimbi és Varga Péter

A másik egy közös turisztikai hálózat létrehozása közös honlappal, ahol a programok, szálláshelyek, turisztikai szolgáltatások itt is, ott is elérhetők. A harmadik elem a főként a turisztikával és a mezőgazdasággal kapcsolatos közös képzések megtartása. A program keretében Mocsolya és környékén helyi piacokat is meglátogattunk - számolt be a külföldi útról Szabadi János. A Gemara SK elnöksége december elején hozott döntést a turisztikával kapcsolatos pályázatokról, amelyek közül mindegyiket támogatták. Ezt követte a január 29-i elnökségi ülés.

- Munkacsoportunk szeretné véleményezni a Leader-rendeletet, és azt elérni, hogy ez minél jobb legyen. Hiszen ez az utolsó pályázati lehetőség a 2007-2013-as ciklusban - fogalmazott Szabadi János.

 

 

 

 

Szabadi János tájékoztatott arról is, hogy a legutóbbi elnökségi ülésen az egyesület 2013. évi költségvetését tárgyalták meg. Idén harmincötmillió forinttal gazdálkodhatnak. Az elnökség megítélése szerint ez az összeg elegendő lesz az egyesület előtt álló feladatok elvégzésére. A pályázatok elbírálása mellett le kell kezdeniük az úgynevezett IV-es tengely Leader-pályázatok kiírásának előkészítését. Ehhez valószínűleg módosítani kell a helyi vidékfejlesztési stratégiát, a helyi bíráló bizottság feladatkörét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!