Pápa

2013.02.07. 12:52

Kistérségi önkéntes program

A múlt év első negyedévében az Új Széchenyi Terv keretében írták ki azt a pályázatot, ami önkéntes pontok létrehozását szorgalmazza.

Ezek feladata, hogy „összehozza” az önkéntes munkára jelentkezőket és a fogadó intézményeket, szervezeteket, helyszíneket. A Pápai kistérség Önkéntes pontja című TÁMOP-os projekt A Dunántúli Cigányság Felemelkedéséért Közhasznú Egyesület szervezésében indult 2012 novemberében. Az előzetes információszerzés, szervezés eredményeként a közelmúltban tartották a nyitó rendezvényt, amire szakembereket, és a fogadó intézmények vezetőit, képviselőit várták.

A program tartalmát Holdosiné Bánhegyi Ildikó projektmenedzser ismertette (Fotó: Nagy Imre)

A meghívottakat Holdosiné Bánhegyi Ildikó projektmenedzser köszöntötte, majd a RomUngro Gipsy Band szórakoztatta a jelenlévőket.

Ezt követően Orsós Tamás, az egyesület elnöke mondott köszöntőt. A délelőtt folyamán előadások hangzottak el a témában az önkéntesség történeti áttekintéséről, a fogadó szervezetek és az önkéntesek kapcsolatáról, illetve az önkéntes munkával teremtett értékekről.

 

A résztvevő fogadó intézmények képviselőinek egy csoportja

- A pályázati programban már konkrétumokat kellett megjelölnünk. Az előkészítés során kerestük meg a pápai kórházat, illetve kistérségi oktatási intézményeket és a város egyesített szociális intézményét. Erről az alapról kezdjük a közös tevékenységet. Minden fogadó intézmény nagyon pozitívan áll a tervezett feladathoz, örömmel számítanak az önkéntesek munkájára. Gyürkőzünk az információkkal és az adminisztrációval, de szépen haladunk. Nem utolsó szempont az sem, hogy a kötelező harminc napos elvégzendő munka színterei is lehetnek ezek az önkéntes pontok - fogalmazott Holdosiné Bánhegyi Ildikó.

 

A RomUngro Gipsy Band

A projekt tartalma három irányt szab meg: önkéntesek a szociális területen, az oktatás területén és a beteg gyermekek ápolásában. A gyakorlatban ez idősek ápolását végző intézményekben végzett munkában, cigány családok mentorálásában, és kórházban lévő gyermekekkel való foglalkozásban valósul meg. A programhoz várják a nem cigány származásúak csatlakozását is.

 

Orsós Tamás elnök köszöntője

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!