Pápa

2013.04.18. 09:42

Egy nap a költészet jegyében

Az alkalomhoz illően megzenésített versek fogadták a költészet napján a pápai Tarczy iskola aulájában gyülekező szavalókat.

Nagy Imre

A hagyományoknak megfelelően az intézmény idén is megrendezte városi-járási szintű megmérettetését. A felsősök számára ez volt a huszonnegyedik alkalom. Az iskolán belüli, házi felsős verseny egy évvel öregebb, az idei volt a huszonötödik a sorban a sorban. Az alsósok pedig tizenhetedszerre mérhették össze tudásukat. Idén Hetényből, Homokbödögéről, Csótról, Pápakovácsiból, Mihályházáról, illetve a pápai iskolákból - a Gyurátzból, az Erkelből, a Munkácsyból, a Szent Istvánból, a Weöresből és a Tarczyból - érkeztek a diákok, összesen ötvenhatan.

A résztvevőket, felkészítőket Venczel Csaba igazgató köszöntötte, majd bemutatta a zsűrit. Ezt követően korcsoportonként más-más helyszínen kezdődött a verseny. 2013-ban emlékezünk Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára, idén Nagy Lászlón túl hozzá is kapcsolódott a rendezvény.

Elöl a szavaló, háttérben a zsűri: dr. Baloghné Uracs Marianna, Gosztola István és Bördén Julianna (Fotó: Nagy Imre)

A szavalók a két költő művei közül egy-egy kötelező verset választhattak, elsőként ezt adták elő az értő zsűri előtt. Kis szünet, frissítők után ezt követte a második „félidő”: itt a szabadon választott verset szavalták el. A zsűri az előadásmódot, a szövegértést, a vers mondanivalójának tolmácsolását díjazta. Értékelésük alapján az első osztályban Pócsi Vivien (Weöres) bizonyult a legjobbnak, Hencz Kornél (Tarczy) különdíjat kapott.

 

A másodikban Gál Ádám Vajk (Tarczy iskola, Hetény, Szlovákia) nyert, különdíjat Petrákovics Ábel Csaba (Tarczy) vehetett át. A harmadik osztályban Schermann Evelin (Erkel) lett az első, míg a negyedikben Hunyady-Nagy Sára bizonyult a legjobbnak. Az ötödik-hatodik összevont korcsoportban Gál Réka Ágota (Tarczy, Hetény) mondta legszebben a verseket, különdíjat a pápakovácsi Magvasi Sándor kapott. A legidősebbek közt Farkas Boglárka Lúcia (Weöres) győzött. A legjobbak értékes könyvutalványban részesültek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!