Pápa

2013.05.26. 13:01

Borbély Lajos termékeny évtizedei

Ritkán adódik alkalmuk a művészetbarátoknak, hogy szemet gyönyörködtető alkotásokkal családi tárlaton találkozhassanak. Pénteken a sportcsarnokban Borbély Lajos és gyermekei, Mónika és Zsolt mutatkozott be a nagyközönségnek.

Nagy Imre

A helyszín apropója a műveket uraló mozgás, a játékosság, az időponté pedig egy születésnap volt: a hatvanöt éves Borbély Lajos köszöntése.

A VIP-terem zsúfolásig telt barátokkal, tisztelőkkel, művésztársakkal. Köszöntőt Unger Tamás alpolgármester mondott, majd a Borbély-család kiállítását Szalai Attila, a városi televízió munkatársa, a Pápai Autósport Szövetség elnöke nyitotta meg, felelevenítve Zsolttal és a születésnapját ünneplő művésztanárral kapcsolatos személyes emlékeit.

Unger Tamás, Szalai Attila, Borbély Mónika, Borbély Zsolt, Borbély Lajos és Gerencsér Hajnalka (Fotó: Nagy Imre)

Az egyvonalas grafikák, szimbólumok, piktogramok, a színes fantáziavilág magával ragadó sokfélesége nem ismeretlen a pápai közönség előtt: számos alkotással találkozhattak már az évek során. Egyfajta összegzés is a tárlat, egy gazdag életmű darabjai keltek életre a falakon.

Borbély Lajos könyvét dedikálja, háttérben a közreműködő Ribillio Andante Jazz Trió (Fotó: Nagy Imre)

S hogy ez az életmű valóban nem mindennapi, azt a Borbély Lajosról megjelent, és az ünnepi alkalmon bemutatott könyv is bizonyítja. A 148 oldalas, Gerencsér Hajnalka által szerkesztett, Borbély Lajos tanár úr 65 éves címet viselő kötet négy részben, negyven fejezeten keresztül taglalja a népszerű művésztanár sport-kulturális tevékenységét, az általa vezetett intézmények munkáját a tanítás első éveitől a játék- és borfesztivál szervezésén át a nyugdíjas évekig, a képzőművészeti szabadegyetem és a 12-es színkör művészi ténykedéséig. A kötet hetven darab fotót is tartalmaz, megörökítve az elmúlt évtizedek kiemelkedő eseményeit. Mindemellett fontos kordokumentum, hiszen szinte percre pontosan tartalmazza a város elmúlt negyven évének kultúrtörténetét, aminek Borbély tanár úr tevékeny részese volt. A könyvet a Jókai Mór Városi Könyvtár jelentette meg a Jókai füzetek sorozat 73. darabjaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!