Pápa

2013.06.12. 15:29

Új parancsnokot avattak Pápán

Ünnepi katonai ceremóniának adott otthont a bázisrepülőtér hatalmas hangárja szerdán. A délben kezdődő ünnepségen Frank Rombouts, a Holland Királyi Légierő ezredese átvette a Nehéz légiszállító ezred (HAW) parancsnoki beosztását.

Nagy Imre

A Magyar Légierő Zenekara játszotta himnuszokat követően Thomas J. Sharpy dandártábornok, a SAC (Stratégiai Légiszállítási Képesség) Irányító Testületének vezetője mondott ünnepi köszöntőt, majd átadta Rombouts ezredesnek azt a zászlót, ami a többnemzetiségű alakulat vezetését és a kinevezést szimbolizálja.

Frank Rombouts ezredes az első európai tiszt az alakulat élén (Fotó: Nagy Imre)

Az új parancsnok beszédében kiemelte az ezred eddigi eredményeit, és rámutatott a jövő kihívásaira.

- Novemberben elértük a teljes műveleti képességet, képesek vagyunk a szállítmány dobással történő célba juttatására, légi utántöltések, és éjjellátóval végzendő műveletek végrehajtására, ám az összetett küldetések terén még vannak korlátaink - fogalmazott a parancsnok, aki közeli célként a fenntarthatóságot, az ezred kultúrájának és katonai jellegének erősítését jelölte meg.

Rombouts ezredes 2011 márciusa óta szolgál a HAW-nál, először parancsnokhelyettesként, 2013 óta megbízott parancsnokként. Ő a harmadik parancsnok az alakulat élén, és ebben a beosztásban egyben az első európai tiszt. Az ünnepségen több mint háromszáz vendég vett részt, köztük a fenntartó tizenkét nemzet magas rangú katonái, a programban részt vevő országok nagykövetségeinek, és az érintett szervezetek képviselői.

Az ünnepi alkalomra ellátogatott Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, de ott volt az alakulat első parancsnoka, John Zazworsky ezredes is.

A rendezvény zárásaként a résztvevők, köztük dr. Áldozó Tamás polgármester, köszöntötték az új parancsnokot és annak hozzátartozóit, majd a ceremónia fogadással ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!