Pápa

2013.09.23. 12:38

Az örmények ünnepén

Az örmény nép eredete az írásos források hiányában a történelem homályába vész.

Nagy Imre

Az idők folyamán nagy birodalmak rabságában élt, mégis megőrizte identitását. A történelem viharait átvészelve, a török uralom után 1918-ban kiáltották ki az első köztársaságot.

Ez fordulópontot jelentett életükben, bár ezután több évtizedre a szovjet függőség határozta meg mindennapjaikat. A Szovjetunió felbomlása után Örményország is kivívta függetlenségét, az 1991-es népszavazást követően szeptember 21-én a kaukázusi állam függetlenné vált.



A köztársaság kikiáltásának 22. évfordulóját a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az Edvy-malom Fogadóban ünnepelte szombaton. Itt elsőként Keller Ludmilla, a PÖNÖ elnöke köszöntötte a meghívottakat. Az örmény nép által a köztársaság kikiáltásig bejárt utat Rádi Róbert mutatta be az érdeklődőknek. A polgármesteri kabinet vezetője kitért a világ első keresztény államának, a „hegyek országának” sorsfordító eseményeire, az örmény népirtás kegyetlen valóságára, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az örmények ma szétszórva élnek a világ számos országában.

- Ez a kis nép büszkén tekint a jövőbe. Fejlődő gazdasága, külkapcsolatait, művészei, a földeken dolgozó egyszerű emberek tovább erősítik elődeik országukba, a kereszténységbe vetett hitét _ fogalmazott többek közt a kabinetfőnök. A megemlékezést követően az Urartu Örmény Nemzetiségi Színház művészei léptek fel. A Karinthy-est címet viselő kabaréjukkal nagy sikert arattak a nézők körében.

Hagyomány, hogy a nemzetiségi önkormányzat az örmény nép kultúrájának, történelmének, kincseinek bemutatásán túl a gasztronómiába is bepillantást enged. Idén saslikkal, salátákkal és töltikével (szőlőlevélbe göngyölt hússal) várta a megemlékezés résztvevőit. Az ünnepi alkalmat a Főnix zenekar koncertje zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!