Pápa

2014.05.24. 15:49

A haza mindenek előtt való

Pápa - A Pápai Huszáregyesület és a város önkormányzata szervezésében a Fő téren emlékeztek meg szombaton délután az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról, és a háborúban részt vett pápai hősökről. Az eseményen Kövér László, az országgyűlés elnöke mondott emlékező beszédet.

Nagy Imre

A város fúvószenekarának toborzóját követően a hagyományőrző huszárok lovas és gyalogos szakasza vonult a térre, majd a Himnuszt követően Kincses László szavalata és Kossuth Gergő  éneke következett.

– A hősök emlékünnepe előtt egy nappal azért találkozunk itt városunk főterén, hogy tisztelettel emlékezzünk nagyapáink és dédapáink nemzedékére, amelyik a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred kötelékében harcolt a hazáért. Eljöttünk, hogy egy nagyszerű kiállítás segítségével találkozzunk azokkal, akik az ezredben szolgáltak, az ezred kötelékében járták a nagy háború harctereit. Emlékezzünk azokra, akik harcoltak, megsebesültek és az életüket adták a hazáért – fogalmazott beszédében Kövér László, kiemelve a magyar huszárra jellemző bátorságot, önzetlenséget, bajtársiasságot. – Az első világháború századik évfordulóján érdemes újra megtanulnunk a pápai huszároktól, hogy a haza mindenek előtt való. Gondolnunk kell arra, mindig készen kell állnunk a haza és a nemzet megvédésére – mondta az országgyűlés elnöke, aki beszédét követően koszorút helyezett el gróf Lubienski János, a Pápai 7. Honvéd Huszárezred parancsnokának emléktáblájánál. A táblát a város lengyel kisebbségi önkormányzata, a Pápai Huszáregyesület és a város önkormányzata állíttatta 2001-ben.

Az emlékezés résztvevői – köztük dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, és a képviselő-testület több tagja – ezt követően a Fellner udvarba vonultak, hogy megtekintsék a Volt egyszer egy huszárezred elnevezésű kiállítást. A tárlat dokumentumok, korabeli fotók, relikviák, felszerelési tárgyak, fegyverek, egyenruhák segítségével nyújt bepillantást a 7-es huszárok hétköznapjaiba és harcaiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!