Pápa

2014.08.15. 09:55

A hősi halált halt ejtőernyősökre és katonákra emlékeztek Pápán

A hősi halált halt ejtőernyősökre és katonákra emlékeztek a légierő napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen Pápán, a Magyar Honvédség bázisrepülőterén, pénteken.

Fucsku Sándor, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának vezetője beszédében hangsúlyozta: az ünnep közösségformáló erő és egyben jó alkalom arra is, hogy meghatározzuk az előttünk álló feladatokat. Mint mondta, Nagyboldogasszony napja, mely egyben a magyar légierő napja is, kiemelkedő szakrális ünnep, annak állít emléket, hogy Szent István ezen a napon ajánlotta országát a Szűzanya oltalmába.

A parancsnok hozzátette: Pápán, ahol nemcsak a hazai, de a nemzetközi katonai szervezetek is jelen vannak, ez az ünnep még nagyobb jelentőségű. A vezérőrnagy ünnepi beszédében az elmúlt időszak katonai fejlesztéseiről szólt, és a légierő kötelékében dolgozók magas színvonalú munkáját méltatta.

"Ha az ünnep megérkezik életünkbe, akkor ünnepeljünk egészen" – idézte Márai Sándor szavait Fucsku Sándor. Hozzátette: ez a nap jó alkalom a közös ünneplésre, amely az elődök, egykori kollégák jelenléte nélkül nem lenne teljes.

A vezérőrnagy kiemelte, hogy a légierő haderőnem mindig is kiemelkedő szerepet játszott a Magyar Honvédség életében, hiszen olyan, technikailag képzett állományt foglal magában, amely nélkül a repülőezredek üzemeltetése nem lenne elképzelhető. Hangsúlyozta, hogy a folyamatos fejlődés elengedhetetlen feltétele a légierő működésének. Ezen belül is különös jelentőségű a negyedik generációs Gripen vadászrepülőgépek megjelenése, amelyek a hazai és a nemzetközi kötelezettségeinkből adódó feladataink kiszolgálására is alkalmasak.

Fucsku Sándor szólt a háromdimenziós NATO-radarok rendszerbeállításáról is, amely a légtérvédelem szempontjából nagy előrelépést jelent. Az emlékezőknek küldött köszöntő levelében Benkő Tibor vezérezredes, honvédvezérkari főnök a repülő elődök példaértékű helytállását méltatta. A mai "mindennapi hősökről" szólva pedig úgy fogalmazott, szakmai tudásuk, áldozatos munkájuk a légierő működésének elengedhetetlen feltétele.

A légerő napja alkalmából Fucsku Sándor elismeréseket adott át, majd a Magyar légierő címmel meghirdetett alkotóművészeti pályázat díjátadása következett. Az ünnepség zárásaként a résztvevők megkoszorúzták a hősi halált halt ejtőernyősök és pápai katonák emlékhelyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!