Pápa

2014.08.08. 11:57

Az élhetőbb, komfortosabb városért

Pápa - Más, jobb egy településen élők hangulata, ha lakókörnyezetük rendezett, virágos, és megfelelő zöldterülettel rendelkezik.

Nagy Imre

A város A tiszta és virágos Veszprém megyéért akció mellett idén először indult el A virágos Magyarországért környezetszépítő verseny megtisztelő címéért. Az elmúlt két évben e téren a megyében Pápa második helyezést ért el.

Ennek is köszönhető, hogy virágos területek „nőnek ki” a földből, megszépülnek a körforgalmak aszfalttal körbeölelt dombjai, virágládákat helyeznek el a település utcáin, sőt, a városból kivezető utak mentén is ágyások díszlenek. Természetesen mindez nem csak úgy magától történik, a virágosítás a Városgondnokság szigorú terveinek megfelelően, folyamatosan zajlik. Július 30-án zsűri tekintette meg a várost. Az elbírálás szempontjai országszerte egységesek, a zöldterületek, fák, virágos felületek megfelelő gondozása jelentős tényezője a sikernek. A virágos Magyarországért versenynek minden évben kiemelt területe is van, idén az 1. világháborús emlékhelyeket, ezek környezetét  tekinti rendkívül kritikusan a zsűri. A virágosítás különlegessége, hogy ez évtől kezdődően a Városgondnokság ültette az egynyári virágokat, szemben az előző évek gyakorlatával, amikor is vállalkozó végezte mindezt.

Ezek a szemet gyönyörködtető virágágyások fogadják a Veszprém felől a városba érkezőket (Fotó: Nagy Imre)

– A városban 2300 négyzetméternyi virágos felületünk van, ehhez tartoznak még a körforgalmak. A területen közcélú munkások bevonásával saját dolgozóink gondozzák az ültetést követően a virágokat. Most harmincezer tőnél tartunk. Intézményünk „Fogadj örökbe egy közterületet” programja rendkívül népszerű, idén a már örökbe fogadottakat is mi ültettük be, így egységes képet mutatnak. A legnagyobb kihívás az öntözés. Ez júniusban okozott problémákat, hiszen csapadékszegény időjárás volt. Most az esőtől a gaz nő folyamatosan, ezért kapálunk, gyommentesítünk. Tehát mindig van feladat – mondja mosolyogva Hernádiné Hollenczer Éva, a Városgondnokság kommunális csoportvezetője.

– A virágosítás ősszel az árvácskákkal folytatódik, az egyharmada lesz a mostani területnek. A nyár másik nagy feladata a Fő téri levendula-ágyások folyamatos gyomtalanítása. A város díszítésén, virágosításán az ültetés idején tizenöt ember dolgozott, most már kevesebb, nyolc-tíz is elég – fogalmazott a szakember. Persze pótlásokra is szükség van, hiszen a virágkedvelő pápaiak közt akadnak olyanok is, akik szívesen viszik haza a közterületekről a kiültetett palántákat. Így volt ez az Esterházy úti örökbefogadott területeken is, ahol a Városgondnokság számára az jelentette a problémát, hogy a különleges virágpalántákat, petúniákat nehéz, illetve lehetetlen volt pótolni. Ugyanígy jártak a Március 15. téren kőedényekben elhelyezett virágok, amik közül sok díszlik néhány pápai magánkertben. Persze a mondás szerint, aki a virágot szereti...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!