Pápa

2014.11.14. 13:04

Decembertől garázsadó-ellenőrzés indul Pápán

Pápa - A helyi adók mértéke nem változik, és új adónemeket sem vezetnek be 2015-ben - jelentette be Áldozó Tamás, Pápa polgármestere.

Polgár Tibor

A város első embere egyúttal tájékoztatott: arra kérte az adóügyekben hatósági és ellenőrzési jogkörrel rendelkező főjegyzőt, hogy december elsejével indítson minden ingatlanra kiterjedő ellenőrzést az építményadó, ezen belül is a magánszemélyek által fizetett garázsadóra vonatkozóan. Áldozó Tamás megjegyezte, ez a vizsgálat nem csak az önkormányzat érdeke, hanem azoké is, akik rendesen fizetik az adót. Az adóellenőrzés tételesen, ingatlanról ingatlanra halad majd és azt hivatott tisztázni, hogy az adott ingatlanon kialakításánál fogva van-e gépjármű tárolására alkalmas helyiség, azaz garázs, ami után adót kell fizetni.

Áldozó Tamás megjegyezte, a garázsadó-ellenőrzés nem csak az önkormányzat érdeke, hanem azoké is, akik rendesen fizetik az adót. Fotó: Polgár Tibor

A garázsadó jelenlegi összege négyzetméterenként 1050 forint egy évre, ami a következő esztendőben sem változik. Ha kiderül, hogy a tulajdonos nem fizetett adót a garázsa után, akkor az adót, az adó összegéből számított adóbírságot, valamint a késedelmi kamatot 2012. január elsejéig – vagyis a garázsadóról szóló rendelet hatályba lépésének időpontjáig – visszamenőleg kell megfizetni. A decembertől induló ellenőrzés kiterjed arra is, hogy az adott garázs alapterülete megegyezik-e az adóbevallásban megadott adatokkal. Pápán az adóbevallások alapján 4377 garázst tartanak nyilván, ez több mint 82 millió forint adóbevételt jelent a városnak – tudtuk meg a polgármestertől. Áldozó Tamás kiemelte, akik november 30-ig önkéntesen rendezik a garázsadóval kapcsolatos mulasztásaikat, azoknak minden bizonnyal kisebb összeget kell megfizetniük, mintha adóellenőrök tárnák fel a hiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!