Pápa

2015.03.08. 18:02

Tankok, huszárok, kúriák – Utazás a régmúltba Magyargencsen

Magyargencs - Ami a településre érkezve legelőször feltűnt, az a mindent átfogó csend és nyugalom volt.

Polgár Tibor

Aztán a központban lévő hadiparknak, a helytörténeti múzeumnak, a régmúlt idők hangulatát sugárzó épületeknek köszönhetően egyfajta varázslatos időutazásnak lehettem részese.

Alig értem be Magyargencsre, rögtön fékeznem kellett az autómmal, ugyanis az úttesten tyúkok szaladgáltak. Városi gyerek lévén kissé meglepő volt számomra a szárnyasok szenvtelen performansza, melyek miután megbizonyosodtak róla, hogy az aszfalton semmi ehető nincs, szépen leballagtak az útról. Ennél már csak az volt a meglepőbb, hogy a szembejövő autós sem dudált a tyúkokra, nem lapította ki őket kocsijával, hanem nyugodtan megvárta, amíg azok odébbsétálnak. Ekkor állapítottam meg először, hogy Magyargencs a béke és a nyugalom szigete.

Boros Tamás.

Mindezt Boros Tamás, a település polgármestere is megerősítette találkozásunkkor. A polgármesteri hivatal egyik emeleti szobájába kísért, ugyanis a földszinten éppen számítástechnikai fejlesztést hajtottak végre a szakemberek. Bizony, haladni kell a korral. Aztán sorolni kezdte az elmúlt évek során Magyargencsen elvégzett felújításokat, rekonstrukciókat, beruházásokat. Ezek közé tartozott például a helyi óvoda épületének többlépcsős felújítása, az úgynevezett hősliget kicsinosítása, amivel a faluközpont is megszépült, továbbá a játszótár átadása. Utóbbival egy régi vágya teljesült a helyieknek. Összesen tíz játékot vásároltak, a játszóteret pedig igyekeztek parkszerűen kialakítani, hogy minél esztétikusabb látványt nyújtson. Szerintem sikerült elérniük a kitűzött célt.

A közeljövő feladataira rátérve Boros Tamás megjegyezte, az úthálózat, illetve az önkormányzati ingatlanok karbantartása állandó kihívásokat jelent, aminek folyamatosan igyekeznek megfelelni, és ez szemmel látható eredményekkel is párosul. Jelenleg az orvosi rendelő tetőzetének felújítása, egy parkoló kialakítása a temetőnél, valamint a csapadékvíz-elvezetés megoldása számít prioritást élvező feladatnak. Persze a nagyobb beruházásokat kizárólag központi támogatási források segítségével lehet megvalósítani, így a fejlesztések leginkább a kiírt pályázatoktól függnek. Mindent összevetve a polgármester a legfontosabbnak az összközművesítés megvalósítását, a szennyvíz-kérdés megoldását tartja. Jelenleg folyamatban van egy – öt települést érintő – ivóvízminőség-javító beruházás, és a szennyvíztisztítást is több faluval együttműködve szeretnék megoldani.

Magyargencsen működik egy alsó tagozatos általános iskola és egy óvoda is. – Örvendetes, hogy az utóbbi időszakban jelentősen nőtt az iskolánkban tanuló diákok száma. A helyiek szinte kivétel nélkül ide íratják a gyereküket, és máshonnan is nagy számban érkeznek tanulók. Az óvodába 14-15 gyerek jár. Ez az a határ, ahol a gazdaságosság már megkérdőjelezhető, viszont ebben az esetben nem lehet gazdaságossági kérdésről beszélni. Ameddig gyerek van a faluban, addig ragaszkodunk az óvodához – jelentette ki Boros Tamás. Mint mondta, Magyargencs ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a hozzájuk hasonló kistelepülések, vagyis növekszik az átalagéletkor, érzékelhetően egyre inkább elöregszik a falu. Jelenleg 520 fő körül mozog a lakosság száma, ám a helyieknek több mint egyharmada 60 év feletti. A magyargencsiekkel beszélgetve is a legtöbben ezt emelték ki. Mint azt kifejtették, szeretnek itt élni, hiszen takaros, nyugodt, barátságos hangulatú a falu, csak éppen a fiatalabbak szerint sokszor túl csendes. Boros Gyuláné 1968 óta él Magyargencsen, mindig jól érezte magát itt, és úgy látja, jelenleg is biztosított a település szép jövője.

A polgármester beszélgetésünk alatt elmondta, próbálják életben tartani a civil szervezeteket. A labdarúgócsapatnak olykor jobban megy, máskor rosszabbul, de mindig sokan kíváncsiak a focistákra. Megemlíti még a helyi asztaliteniszezőket, tekézőket, valamint a Magyargencsi Dalkört és a polgárőrség lelkes tagjait. A falu központjában található hadipark és a helytörténeti kiállítás pedig különösen nagy népszerűségnek örvend, nyáron rendszeresen érkeznek ide látogatók. A 25 darab harcászati eszközt felvonultató parkot 2009-ben adták át. Itt megtekinthetőek páncéltörő és légvédelmi lövegek, különféle harckocsik, katonai teherautók, tábori és önjáró tarackok, egy T-55-ös tank, valamint egy MiG 21-es vadászrepülő. A helytörténeti múzeumban huszárokhoz köthető, illetve első és második világháborús emlékek kaptak helyet. Egyébként Magyargencsen egykoron több főúri kastély és nemesi kúria is volt, ezek közül három élte túl az idők viharát, de emellett a faluban számos olyan régi épület látható, amely letűnt idők jellegzetes, nosztalgikus hangulatát idézi.

Boros Tamás kilencedik éve Magyargencs polgármestere. – Önkormányzati szempontból vannak jobb és rosszabb évek. Egy a lényeg: sosem egyetlen esztendőt kell szem előtt tartani, hanem távlatokban kell gondolkodni. A kínálkozó lehetőségekből pedig ki kell hozni a lehető legtöbbet – hangsúlyozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!