Pápa

2015.04.14. 09:31

Íjászok hétórás próbája a Hagyományok Hegye Egyesület rendezésében

Pápa - A Hagyományok Hegye Egyesület immáron ötödik alkalommal rendezte meg a Hétórás íjászpróbát a Hagyományok Hegyén.

Haraszti Gábor

A mostani meghívásos verseny is a hetes szám köré épült: hét páros, hét órán át lőtt a 21 méterre elhelyezett célokra, melynek a közepe hét centiméter átmérőjű volt. Koloványi Attila, a verseny szervezője elmondta, a fizikai és mentális felkészültséget egyaránt igénylő megmérettetésből minden évben két alkalmat rendeznek, egyet tavasszal, egyet pedig ősszel. A meghívásos bajnokság szabályai ezúttal sem változtak, hét órán keresztül folyamatosan lőttek a párosok, a végső győztes pedig a tatai Molnár Gábor és Venter István alkotta páros lett.

Az íjászverseny résztvevőire fizikai és mentális próbatétel egyaránt várt. Fotó: Haraszti Gábor

– A mostani megmérettetésen a Hagyományok Hegye Egyesület, a Delta Íjászegyesület, a Kassai Lovasíjász Iskola, valamint a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület képviseli városunkat, mellettük Tatáról, Várpalotáról és Tatabányáról érkeztek versenyzők. A csapatok egyik tagjának hét óra alatt percenként hét vesszőt kell kilőni. Nemcsak a céltábla közepének eltalálása teszi próbára az embereket, hanem a folyamatos koncentráció és a fizikai állóképesség fenntartása is. A verseny célja volt, hogy a történelmi íjakkal lövők ne csak az íjjal, az íj bánásmódjával, hanem viseletükkel és lelkületükkel is alakuljanak ehhez a sporthoz, erre több példát is láthattunk. A történelmi hűség mellett érdekes statisztikák is készülnek, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy egy vessző kilövésére és a találat értékelésére 30 másodperc jut, az 1000-nél is több nyíl kilövése során pedig nagyjából nyolc kilométert gyalogolnak a résztvevők – tudtuk meg Koloványi Attilától.

A hétórás versenyidő során az összesen kilőtt nyílvesszők száma 9555 darab volt, csapatonként pedig 8,2 kilométert gyalogoltak a résztvevők. Koloványi Attila hozzátette, a Delta Íjászegyesület április 25-én, 10 és 17 óra között az íjászsport iránt érdeklődők számára nyílt napot rendez. A rendezvény helyszíne a pápai törzsökhegyi íjászpálya lesz, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A verseny végeredménye: 1. Molnár Gábor, Venter István – Tatai Celőkék, Tata (2115 pont); 2. Mészáros Sándor, Sághi Tamás – Hagyományok Hegye Egyesület, Pápa (1928 pont); 3. Csermák Zsolt, Koloványi Attila – Zúgó Nyilak Íjászegyesület, Várpalota (1821 pont); 4. Németh Attila, Polgár Tibor – Kassai Lovasíjász Iskola Németh Törzs, Pápa (1698 pont); 5. Tonka Miklós, Balázs Dénes – Múltunk és Jövőnk Egyesület, Tatabánya (1674 pont); 6. Csortos Attila, Schmidmajer Ákos – Delta Íjászegyesület, Pápa (1317 pont); 7. Kovács András, Szücs Balázs – Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület, Pápa (986 pont).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!