Pápa

2015.08.28. 18:04

Megújuló túraútvonal

Pápa – Szeptember végére befejeződik az Országos Kékkör túraútvonal megújítása, melynek keretében a régió túraútjait érintő korszerűsítéseket is végrehajtottak.

Polgár Bettina

– A fejlesztés országos szinten 2,7 milliárd forintos európai uniós pályázat révén, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) és konzorciumi partnerei részvételével valósult meg – kezdett a projekt részleteinek ismertetésébe Széki Gabriella, az MTSZ kommunikációs szakembere. – Az Országos Kékkör 2550 kilométer hosszú, egységes kék sávjelzéssel ellátott túraútvonal, mely magába foglalja az Országos Kéktúrát, a Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát.

A túraútvonal tökéletes lenyomatot ad Magyarország épített és természeti értékeiről, kultúrájáról, természetrajzáról – fűzte hozzá Széki Gabriella. Mint mondta, a projekt első lépéseként felmérték az Országos Kékkör nyomvonalát, az így kapott GPS-adatokat pedig rögzítették a Természetjárók Térinformatikai Rendszerében. Ez egy olyan online adatbázis és térképészeti szoftver, mellyel a túrázók útvonalat tervezhetnek.

Széki Gabriella és Horváth Iván a fejlesztések bemutatásán
Fotó: Vallner Bettina

– A fejlesztések során megvalósult a túraútvonal helyreállítása, a kilátók, turistaházak, hidak és egyéb erdei építmények felújítása, továbbá fedett és fedetlen pihenőhelyeket alakítottak ki. Az út mentén a tájékozódást elősegítő táblákat helyeztek el, valamint egységes kék sávjelzéseket festettek fel. A TeSzedd a Kéken! elnevezésű mozgalom keretében pedig két alkalommal önkéntesek tisztították meg a hulladéktól a túrautat, melyre október 9-10-én is lesz lehetőség – adott áttekintést a felújítási folyamatról a kommunikációs szakember.

– A Bakonyerdő Zrt. konzorciumi partnerként a Közép-dunántúli térségben és a Nyugat-dunántúli régióban végezte el a kezelése alatt álló területek túraútvonalának rendbetételét, mely több mint 100 kilométert tesz ki. A túraút járhatóvá tétele mellett különféle objektumokat, többek között tűzrakóhelyeket, padokat, esőbeállókat, turistaházat létesítettünk. Ehhez hozzávetőleg 100 millió forint uniós pályázati forrás állt rendelkezésünkre, mely megközelítőleg 20 milliós önrésszel egészül ki – nyilatkozta a Naplónak a régióban végrehajtott fejlesztésekről Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!