Pápa

2015.11.05. 12:49

Íjászbajnok tartott bemutatót a pápai Kishegyen

Pápa – Élménybeszámolóval egybekötött bemutatót tartott Mónus József többszörös világcsúcstartó távlövő íjász a Kishegyen.

Haraszti Gábor

A Farkas becenévre hallgató íjász eddig tizenkétszer állított fel világcsúcsot, és több mint 120 versenyt nyert meg. 2010 márciusában 508,74 méteres lövésével megdöntötte a távlövés 784 éves rekordját, ami 502,5 méter volt. Szintén ő tartja a legmesszebbre leadott sikeres találat rekordját is: 2012-ben 453 méteres távolságból, hat lövéséből egy nyílvesszővel eltalálta a 140x140 centiméteres céltáblát. Ugyanebben az éveben Mongóliában 653 méteres lövésével felállította a távlövés új világrekordját. Tavaly szeptemberben Wendoverben három nap alatt négy világcsúcsot állított fel távlövő íjászatban, az úgynevezett király kategóriában pedig egy 16 éves rekordot döntött meg, miután 645 méterre lőtte ki nyílvesszőjét.

– 2006-tól 2008-ig sportjelleggel íjászkodtam, azóta harci, cél- és távlövő íjászattal foglalkozom – idézte fel a kezdeteket Mónus József. – Az elmúlt hét évben „végigharcoltam” Európát, Ázsiát, az Egyesült Államokat, legutóbb épp Amerikában sikerült négy világrekordot lőnöm. Úgy vélem, nem elég jól célozni és messzire lőni, szükség van egy SI-mértékegységgel ki nem fejezhető fogalomra, amit lehet akaraterőnek, hitnek nevezni – fogalmazott a hajdúnánási világbajnok. Mint mondta, amelyik íjával világbajnokságot nyer vagy világcsúcsot lő, azt többet nem használja. – Minden egyes íjamat és vesszőmet én magam készítem el – fűzte hozzá. Mónus József kifejtette: ennyi siker után is a hinni tudó és reménykedő emberek gondolatának ereje motiválja, az, hogy győztesként a magasba emelhesse a magyar zászlót, továbbá történeteivel, eredményeivel könnyet csalhasson az emberek szemébe. Az íjász a Hit Pajzsa Nemzeti Egylet meghívására érkezett Pápára bemutatót tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!