Pápa

2015.12.21. 18:58

Döntött az új adókra vonatkozó mentességekről a pápai képiselő-testület

Pápa - Hosszas szakmai vitával, módosító indítványokkal és zárt ülésekkel tarkított tanácskozáson döntött a város képviselő-testülete a január elsejétől hatályba lépő új helyi adókra vonatkozó mentességekről.

Polgár Tibor

A telekadó kapcsán mentességben részesülnek a magántulajdonban lévő telkek tulajdonosai, amennyiben építési engedélyt kérnek a be nem épített telekre. Ebben az esetben a telekadót az építési engedély kiadásától számított három évig nem kell megfizetni. A beépített telek mentesül a telekadó-fizetési kötelezettség alól, viszont ha három év alatt nem valósul meg a telek beépítése, akkor visszamenőleg is be kell majd fizetni az adót.

Az ugyancsak a következő év elejétől életbe lépő kommunális adó kedvezményeinek, fizetési mentességeinek megtárgyalásakor Süle Zsolt jobbikos, illetve Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő is módosító indítványt nyújtott be. Előbbi a kommunális adó differenciálására tett javaslatot, míg utóbbi kissé módosította a korábban már bejelentett, több tételből álló javaslatcsomagját. A kormánypárti képviselők egyik ellenzéki javaslatot sem támogatták, és végül az eredeti előterjesztést szavazták meg.



Áldozó Tamás polgármester úgy véli, kellő körültekintéssel határozták meg a jövő év elejétől életbe lépő kommunális adó alóli mentességek körét
Fotó: Polgár Tibor

Ez alapján mentesül az adó megfizetése alól az az adóalany, aki települési lakhatási támogatásban részesül. Emellett nem kell kommunális adót fizetnie annak, aki egyedül él, és jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének háromszorosát, azaz a jelenlegi 85.500 forintot, továbbá akinek részére ápolási díjat vagy települési ápolási támogatást folyósítanak, valamint hallási, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékossági támogatásban, illetve pervazív fejlődési zavarok jogcímen magasabb összegű családi pótlékban részesül. – Úgy vélem, kellő körültekintéssel határoztuk meg a mentességek körét. Ugyanakkor nem zárom ki, hogy a rendelet hatályosulása során a gyakorlatot követve még változtunk majd a kommunális adó szabályain 2017-re nézve – fogalmazott Áldozó Tamás polgármester.

A személyi ügyek során hét intézményvezetői állás pályázatát bírálta el a képviselő-testület. Szalainé Tihanyi Andrea az Egyesített Szociális Intézmény, Takács János a Gazdasági Ellátó Szervezet, Varga András a Pápa Városi Televízió, Beke Ágnes a Napsugár Bölcsőde, Fülöp Amália a Fenyveserdő Bölcsőde, míg Tóth Kata a Bóbita Bölcsőde vezetői megbízatását kapta meg egyhangú döntéssel a képviselőktől. Mindannyiuk megbízása öt évre, 2020. december 31-ig szól. Az Egészségügyi Alapellátási Intézet intézményvezetői posztjára nem érkezett pályázat, így annak vezetésével ismét Schweighoffer Zita házi gyermekorvost bízták meg – ezúttal 2016. március 31-ig.

A testület elfogadta többek között a 2015. évi költségvetésről, valamint a jövő évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelettervezetet, illetve a Pápai Polgármesteri Hivatal tevékenységét tartalmazó beszámolót, majd felülvizsgálták az önkormányzat Szolgáltatástervezési koncepcióját és a Helyi Esélyegyenlőségi Programot. A tanácskozáson úgy határoztak, hogy a Pápához csatolt településeken (Borsosgyőr, Kéttornyúlak, Tapolcafő) kiemelkedő munkát végzők elismerésére kitüntető címet alapítanak. A három településrészen évente egy-egy személy kaphat ilyen díjat, melynek odaítélését bárki kezdeményezheti, de csak a részönkormányzat tehet javaslatot a város képviselő-testülete számára.

A talajterhelési díjnál az önkormányzat továbbra is fenntartja azt a kedvezményt, hogy az alapdíj tízszerese helyett csupán annak kétszeresét kell megfizetni azoknak, akik még nem csatlakoztak rá a városi csatornahálózatra. Áldozó Tamástól megtudtuk, talajterhelési díjat már mindössze 250 körüli háztartás köteles fizetni a városban. Az 2015-ös esztendő utolsó testületi ülésén vegyes ügyeket tárgyaltak a képviselők, ezt követőn pedig pezsgős koccintással búcsúztatták az évet.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!