Pápa

2016.03.11. 20:12

Csókolom, a villanyórát jöttünk leolvasni! - Így trükköznek a tolvajok

Pápa - Az E.ON munkatársának adták ki magukat, vagy éppen a szezonalitást kihasználva parlagfű-ellenőrzésre hivatkozva kértek bebocsátást. Ez csupán néhány példa a trükkös tolvajok szinte kifogyhatatlannak tűnő eszköztárából.

Polgár Bettina

- Ez az évek óta visszatérő probléma elsősorban az idősebb korosztályt érinti, akik ugyan sok helyről kapnak tájékoztatást, mégis mindig akadnak közülük néhányan, akiket sikerül átverniük ezeknek a tolvajoknak - magyarázta Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Mint mondta, a trükkös tolvajok bevett módszere, hogy felkeresik az idős embereket - főként az elesetteket és az egyedül élőket -, majd kommunikációt kezdeményeznek velük: becsengetnek, bekopognak hozzájuk, és előadnak egy olyan történetet, amivel rá tudják venni a szépkorúakat, hogy beengedjék a tolvajokat a lakásukba.

A pápai rendőrök hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal szolgálnak az idősek számára (fotó: rendőrség)

A rendőr alezredes kiemelte, a leggyakoribb trükk, hogy ezek a tolvajok valamilyen szolgáltató munkatársaként mutatkoznak be. - A tavalyi évben előfordult a pápai járásban, hogy a tolvajok az E.ON alkalmazottjainak adták ki magukat, és így loptak meg egy idős embert. Persze akár más szolgáltatókra is hivatkozhatnak. Emellett olyan esetre is volt példa, amikor a szezonalitást kihasználva parlagfű-ellenőrzésre hivatkozva akartak bejutni az idősekhez - árulta el Császárné Elek Veronika. - Akárcsak országos viszonylatban, a pápai járásban is elterjedt az a módszer, amikor a trükkös tolvajok telefonon hívják fel az időseket az unokájuknak kiadva magukat. Ilyenkor mindig egy olyan történettel hozakodnak elő, ami valószínűleg nem hagyja hidegen a nagyszülőt: például baleset érte őket, vagy nagy értékű ajándékot szeretnének vásárolni az egyik családtagnak, ezért gyorsan pénzre van szükségük. Természetesen mindig kérik, hogy ez maradjon titokban. Azt is minden esetben elmondják, hogy ők ugyan nem tudnak elmenni a pénzért, de egy ismerősüket elküldik érte. Végig kommunikációban maradnak az áldozattal, többször is visszahívják, hogy ne fogjon gyanút. Sajnos nemcsak a tavalyi évben, hanem már idén is történt egy ilyen eset - mutatott rá a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa. Megjegyezte, ilyen helyzetben az időseknek célszerű felhívni az unokájukat a saját telefonszámukon, hogy bizonyosságot szerezzenek.

- Szinte végtelen a trükkös tolvajok ötleteinek tárháza, azonban mindegyikben megfigyelhető egy közös vonás: be akarnak menni a lakásba, ezért kiemelt szerepe van az elővigyázatosságnak. Fontos tudni: a szolgáltatók nem visznek magukkal pénzt, és nem is szedik be azt. Gyanús lehet az is, amikor valaki egy idős emberhez idegenként bemegy, és valamilyen módon szóba hozza a pénzt, például az illető nyugdíja felől érdeklődik. Volt olyan eset, amikor a tolvajok nyomozónak adták ki magukat és arra hivatkoztak, a postás hamis bankjegyekben vitte ki a nyugdíjakat, amit szeretnének leellenőrizni. Szerencsére általában mindenkinek lehetősége van arra, hogy a zárt utcakapun vagy az ablakon keresztül beszélgessen egy idegennel - húzta alá a rendőr alezredes. - Ha az idősek a pénzüket bankban, vagy egyéb módon helyezik biztonságba, akkor adott esetben a trükkös tolvajok is kisebb összeget találnak náluk. Fontos azonban, hogy a PIN-kódot ne tartsák a bankkártyájuk mellett. Ha pedig valaki trükkös tolvajok áldozatává válik, a lehető leghamarabb értesítse a rendőrséget - nyomatékosította Császárné Elek Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!