Pápa

2016.04.09. 12:22

Elhunyt a köztiszteletben álló helytörténész

Pápa - Életének 83. esztendejében elhunyt Fejes Sándor helytörténész, Pápa ismert, köztiszteletben álló lokálpatriótája.

Polgár Tibor

Fejes Sándor 1952-ben érettségizett a Pápai Református Kollégiumban, majd Győrbe kerülve gépipari technikumot végzett. Dolgozott többek között a Pápai Vasipari Vállalatnál, illetve a Magyar Vagon- és Gépgyár pápai öntödéjében, 1991-ben vonult nyugdíjba. Szenvedélye volt a lokálpatriotizmus, cikkei jelentek meg egyebek mellett a Veszprém megyei Naplóban, a Pápai Hírlapban, a Pápa és Vidéke hasábjain. Megírta például a pápai öntészet és a helyi huszárság történetét. Több kötete is megjelent a Jókai Mór Városi Könyvtár (JMVK) gondozásában.

Fejes Sándor ismert, köztiszteletben álló lokálpatriótája volt Pápának

- Sanyi bácsi rendkívül szorgalmas és alapos ember volt. Háromszor is meggondolta, mit ír le. Kétség sem férhetett hozzá, hogy amit papírra vetett, az biztos forrásokon, tényeken alapul - így jellemezte Hermann István könyvtárigazgató Fejes Sándort a Naplónak nyilatkozva. A barátságos, vidám természetű, közkedvelt helytörténész hosszú éveken keresztül minden esztendő elején kártyanaptár-kiállítást rendezett a pápai bibliotékában. - A tárlatain soha nem ismételt, hatalmas mennyiségű kártyanaptár és hozzájuk tartozó különféle kiegészítő volt a birtokában. Mindenki számára érdekes, látványos kiállításokat rendezett. Játékos, kicsit bohókás, mindig viccelődő személyiség volt, aki minden helyzetben feltalálta magát - fogalmazott Hermann István.

A JMVK igazgatójától megtudtuk, Fejes Sándornak nagy álma volt egy olyan kiállítás, amely bemutatja a saját életét. Úgy tudni, a helytörténész már összeszedte ennek a tárlatnak az anyagát. - Amennyiben a család úgy dönt, a nagyközönség elé kívánják tárni az anyagot, mi szívesen bemutatjuk Sanyi bácsi utolsó kiállítását - jegyezte meg Hermann István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!