Pápa

2016.05.22. 20:10

Kávéházi miliő a szárítópadláson

Pápa – A Szó és Kép Színpad lépett fel kabaréjával szombaton a Kékfestő Múzeum Festőkerti vigasságok című kamaraszínházi előadás-sorozatában.

Laskovics Márió

Örkény István és Karinthy Frigyes kávéházra írt különböző dialógusos műveiből ollózták össze a Beszélgetésminták és humoreszkek című darabot, melyet szombaton este a Kékfestő Múzeum padlásterében adtak elő az amatőr színészek. A műveket kávéházi környezetbe ültettük és egy kicsit a saját szájízünk szerint alakítottuk. Különböző beszéd-, élet- és kapcsolathelyzeteket próbálunk bemutatni, hogy mik zajlanak egy kávéházban. A műben szerepelnek Rózsás Hajnalka, Balogh Adrienn, Vida Anna, Hujber András, Janus Norbert és jómagam – tudtuk meg Csukárdi Sándortól, a társulat szóvivőjétől. A technikai segítséget Heizler Tibor szolgáltatta.

Csukárdi Sándor elmondta: klasszikus színháznak vallják magukat, és igyekeznek klasszikus szerzőket színpadra állítani
Fotó: Laskovics Márió

Ez a darab részecskékből tevődött össze, több jelenetet már máshol is bemutattak korábban. Ebben a koncepcióban két hónapja dolgoznak rajta, de amúgy már több mint fél éve megismerkedtek egyes jelenetekkel. Karinthy és Örkény humora nagyon jó és játszható, továbbá egy színjátszó csoportnak az is fontos, hogy eladható legyen a műve. Modern, kortárs írókkal nehéz lenne előadás-sorozatot összehozni. Amúgy is klasszikus színháznak valljuk magunkat, inkább a klasszikus szerzőket próbáljuk színpadra állítani. Mostani repertoárunkban is olyan nevek szerepelnek mint Shakespeare, Molière, Petőfi, Karinthy, Örkény, Rejtő. Mivel gyakran játszunk falunapokon, gasztronómiai fesztiválokon, ezért a kelendőbb írókból válogatunk, de vannak mesejátékaink, vásári komédiáink is, amik kiegészítik a repertoárt – mondta el Csukárdi Sándor.

A szombaton előadott darabbal két hét múlva Budapesten, egy fesztiválon lépnek fel legközelebb, ahol magyar írók műveiből készült darabokat mutathatnak be az amatőr színjátszó csoportok. Gyereknaphoz kapcsolódva májusban még kilenc előadásuk lesz Veszprém és Vas megyében. Új darabot majd június végén kezdenek el készíteni, ez a Szamártestamentumból az Üstfoltozó című vásári komédia lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!