Pápa

2016.05.30. 18:15

Rangos elismerést kapott a Csonka délibáb

Pápa - Különdíjat nyert a Csonka délibáb című játékfilm a Helyi Televíziók Országos Egyesülete által alapított Helyi Érték Díj elnevezésű pályázaton. Az alkotás tavaly készült el a Pápa Városi Televízió és a Forrás Film közös produkciójaként.

Napló információ

Varga András, a helyi televízió igazgatója, főszerkesztője a pályázat szegedi díjkiosztó gálaműsorán vette át a különdíjat. A Pápa Városi Televíziónak a Csonka délibáb már a harmadik alkotása, amit Helyi Érték Díjjal jutalmaztak.

A Helyi Televíziók Országos Egyesületének közel 80 magyarországi televízió a tagja, a hagyományok szerint a tavaszi országos találkozón osztják ki a Helyi Érték Díjakat. Több kategóriában hirdetnek ilyenkor nyertest, a Csonka délibáb a dokumentum- és tévéjátékfilm kategória különdíját nyerte el.

- A 70 perces alkotás az 1950-es évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborok világáról szól, arról az időszakról, amikor Magyarországon több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. A kitelepítetteket a hatalom megalázó körülmények közé kényszerítette az alföldi munkatáborokban. Hatalmas adósságunk, hogy ezt a kort megmutassuk, hiszen ezekről a történelmi eseményekről kevés film készült, pedig a kitelepítések elszenvedői közül még ma is sokan élnek. A mai fiatalok egyáltalán nem ismerik ezeket az eseményeket, ezért tartottuk fontosnak, hogy filmet készítsünk erről a témáról - nyilatkozta Varga András.

A film rendezője Bozsogi János, operatőre Mike László, vágója Varga András, producere Pataki András volt. A forgatókönyvet Németh Er-vin és Ozsda Erika írta Lukács József színművész azonos című dokumentumregénye alapján. A forgatókönyv írását két történelmi szakértő segítette.

A történet főszereplője egy kamasz fiú, a vészkorszak történéseit az őt ért hatásokon keresztül mutatja be a film. Az alkotás főszerepét Heim Vilmos alakítja, az apa szerepében Mezei Zoltánt, az anyáéban Marjai Virágot láthatjuk. Továbbá játszanak a filmben olyan neves magyar színészek, mint Dörner György, Pelsőczy László, Bánsági Ildikó, Schubert Éva és Fodor Zsóka.

A Pápa Városi Televízió már többször szerepelt sikerrel a Helyi Érték Díj-pályázaton. Tavaly a Képtelen történet című tévéfilm nyerte el a Helyi Érték Díj fődíját, 1999-ben pedig a Régi mesterségek című televíziós sorozat különdíjat kapott a helyi televíziók országos seregszemléjén.

A Csonka délibáb a Pápa Városi Televízió és a Forrás Film negyedik közös alkotása, elkészítését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa is támogatta, a film bekerült a nemzeti film-archívumba. Az alkotást tavaly műsorára tűzte a Duna Televízió, és idén márciusban vetítették Budapesten a 2. Magyar Filmhét alkotásai között is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!