Pápa

2016.07.10. 12:41

A végvárak korát idézték meg a Hegy Napján

Pápa – Adózni kell az ősök értékének és szellemének. Aki a múltját nem ismeri és nem becsüli, annak nincs jövője se – fogalmazott Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke A Hegy Napján.

Laskovics Márió

Ötödik alkalommal tartotta meg A Hegy Napja elnevezésű rendezvényét szombaton a Hagyományok Hegye Egyesület az Öreghegyben, ezúttal a török-magyar végvári korszakkal a középpontban. A történelmi, néprajzi és természeti kincseket őrző Hagyományok hegyén az egyesület minden évben igyekszik más-más történelmi kort feleleveníti. Ezúttal a végvárak korát idézték meg a közönségnek csatajelenetekben, tárgyi eszközökben, bemutatókban, zenében és hangulatban. A megnyitó a résztvevő hagyományőrző csapatok bevonulásával indult, majd Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Tavasz óta a Hagyományok Hegye a múzeum telephelyeként működik tovább, ez azt jelenti, hogy a két intézmény közösen dolgozik ezen a helyen – tudtuk meg a múzeumigazgató beszédéből. - Az, hogy az ország megmaradhatott, döntő többségben a végvári vitézeknek köszönhető. Ezért fontos, hogy emlékezzünk rájuk, hiszen vérükkel adóztak a hazáért – emelte ki, majd köszönetet mondott az egyesületnek, a támogatóknak, a hagyományőrzőknek, az önkénteseknek. Ezután Vidermann Csaba, a székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitánya szólalt fel a magyar történelmi hagyományőrzést és annak továbbadását hangsúlyozva, és megnyitotta a rendezvényt.

- Tizennégy éve próbáljuk a hegyet olyan állapotba tenni, hogy a történelem messzeségéből tudjunk üzenetet közvetíteni, az egyesület 2009-ben alakult. Magát a rendezvényt azért neveztük el A Hegy Napjának, hogy általánosságban tudja közvetíteni mindazt, ami a történelemmel, néprajzzal, a környezetünkkel, természetismerettel kapcsolatos, és hogy fel tudjuk idézni mindazon múltbeli gyökereket, amik a Hantai Hegyközséghez, Öreghegyhez kapcsolódnak – emlékezett vissza Tóth Kálmán. - Idén nem ismétlünk programot, mert olyan sok barátot sikerült megmozdítani, hogy éppen belefér a hat órás időkeretbe. Az étel-italkínálattal kapcsolatban azt kértük, hogy a történelmi múltból próbáljanak meg meríteni reklámfelületek nélkül. A rendezvény egész szervezésén kívül három olyan programunk van, amiben a mi egyesületünk is részt vesz, fegyver hatásbemutató, török tüzérségi bemutató és szablyavívó verseny - számolt be az egyesületi elnök.

A szervező és házigazda Hagyományok Hegye Egyesület mellett a Pápai Huszáregyesület betyárcsapata, a szentendrei Lovasíjász Hagyományőrző Sportegyesület, a szári Vértes Egyesület, a székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és Honvéd Szondi György Sportegyesület, a Kapuvári hajdúk és gartai muskétások hagyományőrsége, a tatabányai Múltunk és Jövőnk Egyesület, a pápai Kassai Lovasíjász Iskola Német Törzs és a Sub Rosa zenekar részvételével kelt életre a történelem. - 1999 óta létezik az egy pengetősből, egy ütősből és egy fúvósból álló zenekarunk, harmadszorra vagyunk itt a rendezvényen, Budapestről és Törökbálintról érkeztünk. 13. századi zenét játszunk, igyekszünk a korhűségre törekedni mind megjelenésünkben, mind a darabok interpretálásában – jellemezte Starzynski Zsolt fúvós a Sub Rosa zenekart.

A megnyitó után a lovasbemutatók sora vette kezdetét Tóth Gergely, a Pápai Lovas Club versenyzőjének és Leopold nevű lovának ugratási bemutatójával. - Ez egy ördöglovas bemutató volt, igyekeztem az átlagnál nehezebbeket, látványosabbakat ugrani, például kerítést, sövényt, asztalt, tüzet is. Nyolc éve lovagolok, öt éve versenyzünk együtt Leopolddal díjugratásban – mondta el a 21 éves Tóth Gergely.

A hegyre kilátogató közönség ízelítőt kapott a végvárak korának mindennapjaiból, láthatott ugratási és ügyességi bemutatót, izgalmas csatajeleneteket, török hastáncot. A gazdag programot kézműves kirakodóvásár, gyermekprogramok, íjászat, lovaglás, jurtakiállítás, a kilátó, a Természet ösvénye és a Természet háza tette még gazdagabbá. - Bőrművességgel foglalkozom lassan húsz éve, készítek övtáskákat, öveket, karkötőket, nyakláncokat. Megpróbálok olyan termékeket készíteni, amik visszanyúlnak a népi hagyományokhoz is, de a mai kor emberének is praktikusak – mondta el nekünk a kirakodóvásárban Váczyné Agg Rita bőrműves, aki minden évben jelen van a családi rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!