Pápa

2016.11.02. 20:00

Életek is megmenthetők - Meneteléssel hívták fel a figyelmet a mellrák veszélyére

Pápa - A mellrák veszélyeit, illetve a betegség korai felismerésének fontosságát hangsúlyozták az MH Pápa Bázisrepülőtéren tartott figyelemfelhívó meneteléssel, melyen több mint százan vettek részt.

Polgár Tibor

- Sajnos ez a megbetegedés az egyik vezető halálozási ok a nyugati társadalmakban, az emberek többségének még sincs kellő információ a birtokában az önvizsgálatról, a szűrésről és a kezelésről.

A megmozdulás szervezőinek célja az volt, hogy a bázison szolgáló tizenkét nemzet katonáit és a civil dolgozókat, családtagokat bevonva minél szélesebb körben terjesszék, tudatosítsák ezeket az ismereteket - mutatott rá Gyeginszky Andor hadnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kommunikációs tisztje. Megtudtuk tőle: a mellrák elleni küzdelem világnapja október elsején van, de a figyelemfelhívó kampány világszerte egy hónapon keresztül zajlik.

A menetelésen több mint százan vettek részt, a nők mellett sok férfi is csatlakozott a demonstrációhoz
Fotó: MH Pápa Bázisrepülőtér

A hónap végén a pápai repülőtéren dolgozó katonák és civil alkalmazottak összefogtak, majd pedig egy közös menettel hívták fel a figyelmet a betegség veszélyeire, valamint a meg-előzés fontosságára. A résztvevők sportosan vagy egyenruhában is végigsétálhatták a több mint másfél kilométeres távot, azonban mindenkinek viselni kellett valami rózsaszínt, a mellrák elleni küzdelem jelképes színét - jegyezte meg Gyeginszky Andor.

A statisztikák szerint az időben diagnosztizált megbetegedések nagyon jó eséllyel gyógyíthatók, ezért nagy figyelmet kell fordítani a szűrővizsgálatokra, az önvizsgálatra. Ezzel elő lehet segíteni a betegség korai felismerését. A helyes életvitel, a megfelelő étkezés és a rendszeres testmozgás minimalizálja a mellrák kialakulásának, illetve terjedésének kockázatát. Kevesen tudják, hogy ez a ráktípus férfiakat is veszélyeztet, ezért mindenki számára fontos a rendszeres önvizsgálat és szűrés - fűzte hozzá a hadnagy.

Gyeginszky Andor kiemelte: a menet szervezői biztosak abban, hogy a fokozott figyelem és a betegség korai diagnosztizálása életeket menthet, ezért jövőre is mindenképpen rendeznek hasonló eseményt, demonstrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!