Pápa

2016.12.21. 20:10

Pénzügyi döntések, személyi kérdések is napirendre kerültek

Pápa - Adóbevételek, kormányzati támogatás, polgármesteri fizetés - többek között ezekről szólt a város képviselő-testületének idei utolsó rendes ülése.

Molnár Tímea

Az országgyűlés ebben a hónapban módosította az önkormányzati törvényt, aminek következében a polgármesterek illetménye az államtitkári illetmény 80 százaléka. Ennek értelmében Áldozó Tamásnak, Pápa polgármesterének havi illetménye 797 ezer 736 forint, ehhez járul 119 ezer 600 forint költségtérítés (az illetmény 15 százaléka), valamint angol középfokú szóbeli és írásbeli nyelvvizsga-bizonyítványa alapján 23 ezer 190 forint nyelvpótlék.

A vonatkozó jogszabály alapján a főállású alpolgármester illetménye a polgármester illetményének 70-90 százaléka lehet, így Unger Tamás alpolgármester járandósága is változott. Áldozó Tamás javaslata alapján a maximálisan lehetséges 90 százalékot fogadta el a képviselő-testület, ez 717 ezer 962 forint. A 15 százalékos költségtérítés az alpolgármester esetében 107 ezer 694 forint, míg német felsőfokú és angol középfokú nyelvvizsgája alapján a nyelvpótlék 61 ezer 840 forint. Mivel ezen számadatok esetében központi intézkedések az irányadóak, a képviselők a tudomásulvételről döntöttek, illetve az alpolgármesteri illetmény esetében - ugyanis annak százalékos nagyságára a polgármester tett javaslatot - az elfogadásról.

Áldozó Tamás a képviselő-testület szerdai ülésén hangsúlyozta: minőségi munka folyik a Pápai Polgármesteri Hivatalban
Fotó: Polgár Tibor

Személyi ügyekben is döntöttek: Mód Károly lemondott a Pápai Platán Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft. felügyelőbizottságában betöltött tagságáról, helyére a jelölőszervezet, a Demokratikus Koalíció nevében Dombó László került. Változás állt be a Pápa Város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítványnál is, Mocskonyi Zoltán helyét Székely Sándor tölti be a kuratóriumban. Gergely Sándor, mivel megszűnt KDNP-s tagsága, lemondott külsős tagsági helyéről a képviselő-testület egészségügyi és szociális bizottságában. A nyilvánosság előtt köszönte meg Áldozó Tamás Horváthné Farkas Andrea munkáját, mivel a Pápai Járási Hivatal vezetője máshol dolgozik tovább, kinevezték az Ajkai Járási Hivatal élére.

Napirendre került az önkormányzat átmeneti gazdálkodása, amely január 1-jétől a következő év költségvetésének életbe lépéséig érvényes, és lehetőséget ad például arra, hogy a sportegyesületek támogatására - 35 millió forintos kerettel - már az esztendő elején kiírják a pályázatot. Határoztak arról is, hogy az önkormányzat csaknem 100 millió forinttal járul hozzá a helyi tömegközlekedés üzemeltetéséhez. Szintén a költségvetést érinti, hogy működési célokra rendkívüli önkormányzati támogatásként 32 millió forintot kap a város.

A polgármesteri hivatal tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalásakor Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő kérdésére Kanozsainé Pék Mária, Pápa címzetes főjegyzője elmondta: az adóbehajtási csoport tevékenységének eredményeként december 20-áig 168 millió forint folyt be a városi büdzsébe, míg két évvel ezelőtt - amikor ez a csoport külön még nem létezett a hivatali rendszerben - a teljes évben 57 millió. Január 1-jétől külső szakértő bevonásával elkezdik a helyi iparűzési adó befizetésének ellenőrzését is. Áldozó Tamás hozzátette: minőségi munka folyik a hivatalban, a munkatársak nagyban segítik a képviselő-testület és a polgármester munkáját.

A Türr István Gimnázi-umban működő Arany János Tehetséggondozó Programról Németh Zsolt iskolaigazgató és Grőber Attila programvezető adott tájékoztatást, az Országos Mentőszolgálat régiós beszámolójakor pedig a polgármester megköszönte a Pápai Mentőállomás vezetőjének, Kürti Józsefnek és kollégáinak munkáját.

Tárgyaltak arról is, hogy a város csatlakozik a reformáció 2017-es, 500. évfordulós rendezvényeihez, Pápa Város Napját is ennek jegyében szervezik meg. Már elkészült a helyi városi logó, amelynek megtervezésére Kerpel Pétert, a református gimnázium művész-tanárát kérték fel. A bemutatott jelképben az alkotó a város 800. évfordulója kapcsán használt piros-kék motívumot és a jövő évi országos esemény szervezői által megtervezett elemeket ötvözte.

A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy más városoknak javaslatot tegyen arra, hogy a 2017-es évet a saját településük tekintetében nyilvánítsák a reformáció emlékévének.

Az ülésen Áldozó Tamás Pro Publico-díjat adományozott Ékes Józsefnek, aki fideszes országgyűlési képviselőként és a Magyar-Tajvani Parlamenti Baráti Társaság elnökeként kapcsolataival segítette a pápai húsgyár tulajdonosi kérdésének megoldását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!