Pápa

2017.02.01. 12:42

Gáti László tájfutóra emlékeztek a Bakancsosok

Pápa – A tájfutás meghonosítóját nem felejtik a bakonyi túrázók, évről évre visszaidézik munkásságát, érdemeit a róla elnevezett vízesésnél.

Laskovics Márió

Január végén a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Bakancsos Természetjárói immár hetedik alkalommal zarándokoltak el a Gáti-vízeséshez, mely a csoport számára kegyhely, szentély. Ennél a természet alkotta tüneményes helynél tartják meg hagyományosan a Bakancsos Természetjárók napját, emlékezve Gáti László (1926-2009) tájfutóra, sportszervezőre.

2017-ben lenne hatvanéves a Pápai Textiles Természetjárási és tájfutó szakosztály - áll a vízesés melletti fán elhelyezett emlékszalagon

- Laci bácsi igazi sportember volt, 1957-ben ő hozta létre a Pápai Textiles természetjáró és tájfutó szakosztályát. Ebben a munkában segítségére voltak Döbröntei József versenyszervező és Varjas Zsigmond, Pápa Zsiga bácsija, aki a Textiles akkori elnöke és az atléták szeretett vezetője volt. A szakosztály idén lenne hatvan éves, ha még létezne – mondta el Terebesi Józsefné, a Bakancsos Természetjárók Köre elnöke.

Terebesi Józsefné

Röviden Gáti László munkásságáról: Ő honosította meg a szakosztályban és az iskolákban a tájfutást. Rajzolta a térképeket, szervezte a versenyeket. Huszonöt éven át, 1962-től 1996-ig Döbrönte és Fenyőfő térségében szervezte a Hungária kupát, eleinte ötven-hatvan fő részvételével, ami az évek során három-négyezer főre nőtt. 1981-ben Pápa városa mintegy ezerkétszáz versenyzőt fogadott hat országból. Részt vett az 1983-as zalaegerszegi, majd a miskolci világbajnokság megszervezésében. Versenyzőként még 2003-ban is megmérettette magát, a Bükkben a 75 éves kategóriában országos bajnok lett. Az akkor kapott serleget a család a túracsoportnak ajándékozta, melyet tisztelettel őriznek – tudtuk meg Terebesi Józsefnétől.

25 fő vett részt az emléktúrán
Fotó: Bakancsos Természetjárók Köre

- A január 29-i, Döbröntét, a Bitva-völgyet, Bakonyjákót is érintő túránk alkalmával huszonöten róttuk le tiszteletünket Laci bácsi előtt, a róla elnevezett vízesésnél. Az életútját, munkásságát összegző írást Kuti Ildikó túratársunk olvasta fel. De nemcsak Gáti Lászlóról, hanem megemlékeztünk mindazon egykori túratársainkról is, akik már a mennybéli természetjárók közt folytatják útjukat. Az év során tartunk még egy megemlékezést, szeptember első hétvégéjén Augusztin-tanyán, a megyei kopjafánál emlékezünk a nagy elődökre – jegyezte meg a Bakancsosok vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!