Pápa

2017.05.09. 16:20

Barlangok a Felvidéken

PÁPA - Benedek László nyugdíjas fotóművész, barlangkutató Gömör, Szlovákia egyik legrégibb és legfontosabb szellemi régiója kulturális mecénásaként járja a városokat.

Laskovics Márió

Benedek László barlangkutató, fotóművész tartott diavetítéssel egybekötött, történelmi, irodalmi és régészeti hivatkozásokkal, s anekdotákkal tűzdelt előadást a felvidéki természetről, természetvédelméről, barlangkutatásról, városokról, kulturális értékekről a Jókai könyvtárban, azt megelőzően pedig a Petőfi Sándor Gimnáziumban, illetve a farkasgyepűi faluházban.

A rimaszombati Benedek László alapító tagja a Gömöri Fotóklubnak, illetve A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulásnak. Felkarolja a fotózás iránt érdeklődő fiatalokat, segíti fotóklubok megalakulását. Nevéhez fűződik az állandó fotógalériák létrehozása a Felvidéken.- Szlovákiát felosztották 36 kutatócsoport között, amelyekben a legjobb szakemberek, akadémikusok, tanárok, tudósok dolgoznak.

Mindegyikben van régész, őslénytankutató, hidrogeológus, orvos, tehát komplex vizsgálatokat végzünk, hogy teljes képet kapjunk a külszínről - számolt be a felvidéki helyzetről a nyugdíjas barlangkutató. Mint mondta, a Kárpát-medencei barlangokban a hőmérséklet 8-10, a víz pedig három Celsius-fokos, a páratartalom 96 százalék, a levegő tiszta, por- és pollenmentes. Megjegyezte, míg hazánkban négyezer, addig Szlovákiában hatezer barlang található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!