Pápa

2017.08.20. 18:48

Államalapító Szent István ünnepe

Államalapító Szent István emlékét az Erzsébet-ligetben ünnepelte a pápai önkormányzat. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében Pápa Város Fúvószenekara toborzóját, és a Himnuszt Áldozó Tamás polgármester beszéde követte.

Laskovics Márió

- Szent István ünnepén leginkább arra emlékezünk, hogy európai államot formált a Kárpátok között, hogy megteremtette azokat a kereteket, amik között aztán évszázadokon keresztül alakult az a tér, amit ma is betöltünk. Ha Szent István országa a lelkekben él tovább, akkor megingathatatlan, külső erővel le nem győzhető. Túllátunk határőrbódékon, ide-oda cipelt határköveken. Ez az ország bennünk él tovább, és a mi felelősségünk, hogy mindenki megőrizzen és továbbadjon egy-egy akkora darabot, ami neki jutott belőle - fogalmazott a városvezető, hangsúlyozva Magyarország, s Európa kereszténységét. Majd bejelentette, hogy a város testvérvárosi szerződést kötött a felvidéki Ógyalla, valamint a kárpátaljai Visk településekkel.

Pápa Város Fúvószenekara toborzóját követve Áldozó Tamás a keresztény hitünk megőrzésének fontosságát hangsúlyozta ünnepi beszédében
Fotó: a szerző

Sajó Sándor verse nyomán zenés-irodalmi összeállítást láthattak a nézők Magyarnak lenni címmel, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekművész, Rékasi Károly színművész, az ógyallai Bellő Néptánccsoport és zenekara, valamint a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület közreműködésével.


A műsort követően az ünneplők fáklyások és a fúvószenekar vezetésével átvonultak az Országzászló-emlékműhöz, ahol az MH Pápa Bázisrepülőtér részvételével elhelyezték az emlékezés, a tiszteletadás koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!