Pápa

2017.08.20. 12:35

Pénzt és tapasztalatot váltottak – 17. Érem- és fegyverbörze Pápán

A legkülönfélébb történelmi korokból, országokból származó fém- és papírpénzek mellett fegyverek, világháborús kitüntetések, valamint képeslapok, kerámiatárgyak is sorakoztak a 17. alkalommal megrendezett Érem- és fegyverbörzén.

Laskovics Márió

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete pápai csoportja augusztus 20-án, vasárnap délelőtt rendezte meg a 17. Érem- és fegyverbörzéjét a Petőfi Gimnáziumban. Az ingyenesen látogatható programot kisárverés és tombola színesítette.

Lóky György és felesége teszi közszemlére a saját gyűjtést
Fotó: a szerző

Lóky Görgy csoportvezető elmondta, habár az áprilisi Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozójukon nagyobb a részvétel, a börze is kitűnő alkalmat kínál a magángyűjtőknek a tárgyak árusításán túl tapasztalataik, élményeik kicserélésére. Mint mondta, előzetesen százhúsz asztalt foglaltak le eladó vagy csereportékájuk számára. A rendezvény közel ötszáz fő érdeklődőt vonzott a Dunántúl egészéről, illetve Budapestről is.

- Valaki a papír-, valaki a fémpénzt gyűjti. Előbbi gyűjtése csak az 1700-as évektől számottevő, tehát viszonylag rövid időszak. Azonban a fémpénzek már az ókorban is jelen voltak. A börzén görög fizetőeszközből kevés, rómaiból viszont bőségesen akadt az asztalokon. A magyar forintból is jó pár címlet már régi pénznek számít, hiszen kivonták a forgalomból. Sőt, a legújabb, 2017-es kiadású papírpénzek, a Nemzeti Bank által kiadott emlékpénzek – így például az idei úszó-világbajnokságra, kétmillió példányszámban megjelent 50 forintosok - is a gyűjtemények részét képezik – osztotta meg.

Megjegyezte, a pápai gyűjtők hetente találkozva jól ismerik egymás anyagát. Nagyon örülnek bárminemű találkozónak, előszeretettel járnak többek között Székesfehérvárra, Szombathelyre, Keszthelyre, Kaposvárra, Győrbe, hogy új anyagokkal találkozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!