Pápa

2017.08.20. 12:35

Pénzt és tapasztalatot váltottak – 17. Érem- és fegyverbörze Pápán

A legkülönfélébb történelmi korokból, országokból származó fém- és papírpénzek mellett fegyverek, világháborús kitüntetések, valamint képeslapok, kerámiatárgyak is sorakoztak a 17. alkalommal megrendezett Érem- és fegyverbörzén.

Laskovics Márió

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete pápai csoportja augusztus 20-án, vasárnap délelőtt rendezte meg a 17. Érem- és fegyverbörzéjét a Petőfi Gimnáziumban. Az ingyenesen látogatható programot kisárverés és tombola színesítette.

Lóky György és felesége teszi közszemlére a saját gyűjtést
Fotó: a szerző

Lóky Görgy csoportvezető elmondta, habár az áprilisi Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozójukon nagyobb a részvétel, a börze is kitűnő alkalmat kínál a magángyűjtőknek a tárgyak árusításán túl tapasztalataik, élményeik kicserélésére. Mint mondta, előzetesen százhúsz asztalt foglaltak le eladó vagy csereportékájuk számára. A rendezvény közel ötszáz fő érdeklődőt vonzott a Dunántúl egészéről, illetve Budapestről is.

- Valaki a papír-, valaki a fémpénzt gyűjti. Előbbi gyűjtése csak az 1700-as évektől számottevő, tehát viszonylag rövid időszak. Azonban a fémpénzek már az ókorban is jelen voltak. A börzén görög fizetőeszközből kevés, rómaiból viszont bőségesen akadt az asztalokon. A magyar forintból is jó pár címlet már régi pénznek számít, hiszen kivonták a forgalomból. Sőt, a legújabb, 2017-es kiadású papírpénzek, a Nemzeti Bank által kiadott emlékpénzek – így például az idei úszó-világbajnokságra, kétmillió példányszámban megjelent 50 forintosok - is a gyűjtemények részét képezik – osztotta meg.

Megjegyezte, a pápai gyűjtők hetente találkozva jól ismerik egymás anyagát. Nagyon örülnek bárminemű találkozónak, előszeretettel járnak többek között Székesfehérvárra, Szombathelyre, Keszthelyre, Kaposvárra, Győrbe, hogy új anyagokkal találkozzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!