Pápa

2017.09.01. 13:53

A bölcsődében is elkezdődött a tanév

A gyermek egészsége, a közösségbe való illeszkedése érdekében a szülőnek minél megfelelőbben érdemes együttműködnie a bölcsődei pedagógusokkal, orvossal.

Laskovics Márió

A Napsugár Bölcsődében az évkezdéssel kapcsolatban tájékoztatta a szülőket a minap Beke Irén Ágnes intézményvezető és Lőrincz Matild bölcsődeorvos a bölcsőde napirendjéről, szokásairól, s arról, hogy mivel, hogyan készüljenek. Az első három év meghatározó a gyermek életében: a testi, szellemi fejlődése, ismereteinek bővülése, önállósodása csak a környezet közvetlen segítségével valósítható meg, ebben az életkorban a legdinamikusabb.

Az évkezdő tájékoztatóra sok szülő érkezett. Nekik Beke Irén Ágnes intézményvezető és Lőrincz Matild bölcsődeorvos (jobb oldalon) ismertette a legfontosabb tudnivalókat

A nyugalmazott gyermekorvos felhívta rá a figyelmet, hogy a kicsiket a lehetőségek szerint már érdemes előre hozzászoktatni a bölcsődei napirendhez, a korai keléshez. Általában az első két hetet követően lép fel egyfajta krízis a gyerekeknél, de kiemelte, ez nem baj. Az viszont igen, ha a szülő nem köszön el gyermekétől megfelelően, s túlféltve őt elbújva leskelődik utána. Fontos a feltétlen bizalom a gondozónők iránt, meg kell osztani velük bárminemű információt, illetve a telefonszámot is meg kell adni, hogy értesíthessék a szülőt.

Lőrincz Matild bölcsődeorvos (középen) egészségügyi tanácsokkal látta el a kisgyermekes anyákat-apákat

Lőrincz Matild hangsúlyozta, teljesen természetes, hogy a gyerek a bölcsődében többet lesz beteg, mint előtte volt, hiszen mindenki hozza magával a kórokozóit. A közösségbe kerülve a fejletlenebb immunrendszerük a szó szoros értelmében edződik, erősebb lesz. A szülő az immunrendszer ellenálló-képességének javulását segítheti az ajánlott védőoltások, valamint különféle immunerősítő gyógyszerek beadatásával. Szükség esetén a háziorvossal lehet konzultálni esetleges immunerősítő kúrákról is. Beteg gyereket ne vigyünk közösségbe! Mert egyrészt ő is megfertőzheti a többieket, másrészt az ő enyhe megbetegedése is súlyosbodhat.

Lőrincz Matild bölcsődeorvos, nyugalmazott gyermekorvos
Fotó: a szerző

- A bölcsőde egészséges gyermekek intézménye. Receptet nem írhatok fel, nem az a feladatom, hogy betegeket vizsgáljak, hanem hogy kövessem a gyermekek testi, lelki fejlődését. A háziorvosi vizsgálattal ellentétben itt hosszabb ideig, természetes környezetükben, játék közben van lehetőségünk megfigyelni a gyerekeket. Ha gyanús jelek mutatkoznak - például figyelemzavar, vagy patológiás járás –, akkor előbb a szülőnek, majd a háziorvosnak jelezve időben tudunk lépni – fűzte hozzá a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!