Pápa

2013.10.03. 08:05

Köszönet a támogatásért

Pápa – A térségben mintegy huszonnégyezren, országosan 2,2 millióan írták alá a rezsicsökkentéssel kapcsolatos íveket. A megye ezen területén aláírók közül számosat hívtak meg a múlt héten a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban tartott fórumra.

Nagy Imre

A rendezvényt megelőzően dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Vargha Tamás államtitkár tartott sajtótájékoztatót. 

– Nem érdektelen, ha tudjuk, honnan indultunk. A magyar energiaszolgáltatók állami, illetve közösségi tulajdonban voltak, majd 1995-97 között – többek között az államháztartás egyensúlyának fenntartása miatt – ezeket privatizálták. Az eladás következtében az önkormányzatok részvényei elértéktelenedtek, külföldi cégek jutottak többségi tulajdonhoz, a Horn-kormány garantálta a szolgáltatóknak a nyolc százalékos mindenkori jutalékot. Így mind a magyar energiaszektor, mind a magyar családok kiszolgáltatottakká váltak a külföldieknek, közben pedig emelkedtek az árak. Így jutottunk odáig, hogy a rezsiköltséget illetően a magyar családok Európa államai közt utolsó helyén álltak – fogalmazott dr. Kovács Zoltán. 

– Az energiaszolgáltatók 1040 milliárdot vittek ki az országból, ami Pápa városának százéves költségvetése. Ennek a megszüntetésére törekszik a kormány azzal, hogy 2014. január 1-től nonprofit közműszolgáltató cégeket kíván létrehozni. A fórum célja tehát az eredmények megvédése, az összefogás, hiszen ez már többször átsegítette az országot a nagy bajokon – mondta a térség országgyűlési képviselője.

Dr. Kovács Zoltán és Vargha Tamás az intézkedések eredményeit ismertette a fórum résztvevőivel (Fotó: Nagy Imre) 

– A rezsicsökkentés mellett és mögött valóban sokan állnak. Nekik jöttünk most köszönetet mondani – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki szokatlan, bátor és történelmi tettnek nevezte a szolgáltatások költségének csökkentését. 1998-ra szinte semmilyen közszolgáltató nem maradt közösségi tulajdonban, ennek ittuk meg a levét.

Természetesen a nyereséget a szolgáltatók nem akarták veszni hagyni, ezért volt szükség, hogy arra kérjük Magyarország lakóit, hogy álljanak mellénk, védjék meg ezt a csökkentést. A rezsicsökkentés egy átlagos családnál 40-70 ezer forintos éves megtakarítást eredményez. Amíg az ország teljesítőképessége nem éri el azt a szintet, hogy a béreket általánosan emelni tudjuk, addig ez az intézkedés az, amivel a családok költségvetésén segíthetünk.

Három lépésben csökkentik a rezsit

2013. január 1-jén tíz százalékkal csökkent a villamos energia, a gáz és a távhő ára. Ezt júliusban követte a palackos gáz, a víz- és csatornadíj, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés árának tízszázalékos csökkenése, majd novemberben újabb 11,1 százalékkal csökkennek a szolgáltatások díjai. Ez együtt eredményezi a kormány által beígért évi húsz százalékos csökkenést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!