Peremarton

2014.10.01. 20:59

Próbaüzemben a víztisztító

Jól halad a kármentesítés a Peremartoni Ipari Park területén, ennek keretében a hulladékok és a szennyezett földtani közeg kitermelése és elszállítása befejeződött, jelenleg a talajvíztisztító rendszer próbaüzeme zajlik.

Tremmer Tamás

A berhidai Peremartoni Ipari Park területén korábban működött Peremartoni Vegyipari Vállalat tevékenysége során jelenős mennyiségben halmozott fel nem megfelelően tárolt hulladékot, amely az évtizedek során elszennyezte a talajt és a talajvizet. A terület kármentesítését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. végzi el.

A megtisztított és kármentesített - összesen 1,3 hektárnyi - területeket tiszta talajjal fedték, füvesítették. A terület átfogó megtisztítása érdekében, a felszín után most a felszín alatt folytatódik a kármentesítés, egy speciálisan erre a célra tervezett és kialakított víztisztító rendszerrel, amelynek próbaüzeme jelenleg zajlik. A talajvíz megtisztítása érdekében hét kilométer hosszúságú „drén” rendszert építettek ki a hozzátartozó vízkezelő teleppel együtt. A talajvíz minőségének rendszeres ellenőrzését a kiépített figyelő kutak vízminőségének vizsgálatával oldják meg. A 2015. május végével záruló projekt eredményeként a környezet állapota javul, megszűnik a vízbázis szennyezésének kockázata, egészségesebb, élhetőbb környezetet teremtve a helyi lakosok számára. Az ipari park további részei válnak alkalmassá barnamezős beruházásokra, lehetőséget teremtve új munkahelyek, vállalkozások létrehozására, ezáltal is növelve a kistérség versenyképességét. A munkálatok várhatóan 2015-re fejeződnek be, tudtuk meg az MNV Zrt-től.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!