ugrabugra

2017.12.04. 15:15

Kicsi, nagy, közepes – így válasszunk trambulint karácsonyra!

Trambulint karácsonyra? Miért is ne! Akinek örökmozgó gyermeke van, gondot okozhat, hogyan vezesse le kellőképpen annak felesleges energiáit.

Tetézi a dolgot, ha több ilyen kisgyermek is található a családban, hiszen a gyerekek szinte fáradhatatlanok, és sokszor nem elég nekik a szokásos futkározás. Mivel minden gyerkőc imád ugrándozni, remek eszköz lehet e célra az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gumiasztal, más néven trambulin, ami nem csak kiváló és élvezetes játékalkalmatosság, hanem nagyon jó mozgást elősegítő és egészségmegőrző tréner felnőttek számára is!

Miért jó választás a trambulin?

A futás, mint mozgásforma, igen jó hatással van a szervezetre. Azonban futás közben a test súlyának négyszerese terhelődik az ízületekre, ami hosszú távon kellemetlen egészségügyi gondokhoz vezethet. Egy gumiasztalon való ugrálás ezzel szemben megszabadítja a testet ettől a tehertől, miközben 10 percnyi ugrabugra rajta fél órányi futásnak felel meg, ami idő alatt háromszor annyi kalóriától szabadul meg a szervezet. A trambulin nem csak szórakoztat, hanem nagyon jó felesleges energia levezető, valamint egyben stressz űző szerkezet. Segítségével könnyebben megőrizhető a kellő csontsűrűség, a porcok épsége, illetve a szervezet ellenálló képessége is, amellett az izomzatot, és a szív- és érrendszer működését szintén prímán karban tartja. Egyenesíti a testtartást, erősíti a gerincet, javítja az egyensúlyérzéket és az összpontosítási készséget. Gumiasztal használatával könnyíthető a nyirokrendszer dolga is, tehermentes ugrálás közben könnyebben méregtelenít a szervezet, és a kötőszövetek is megszabadíthatóak a zsírsavaktól, azaz segítségével egyaránt megőrizhető a fittség és az ideális testsúly. A trambulin tehát egészségmegőrző szempontból is nagyszerű karácsonyi ajándéknak bizonyul.

Milyen méretűt válasszunk?

Mivel a trambulinozás már 2000-re olimpiai sportággá nőtte ki magát, mára már elég sok fajtája létezik e szerkezetnek. Méretileg és kivitelezésben is van miből válogatni. A kisebbek és nagyobbak számára is könnyen választható belőle ideális darab.

A kiválasztásnál mindenképp alap szempont, hogy felnőtt vagy gyermek fogja-e használni a gumiasztalt, ugyanis nem mindegy, hogy milyen életkorú, súlyú és testmagasságú, aki ugrál majd rajta. Ennek figyelembevételével lehet meghatározni, hogy kicsi, közepes vagy nagy méretűre lesz-e szükség. A megfelelő méret meghatározásánál figyelembe veendő még, hogy az ugrálófelület mindig 50-60 cm-el kisebb körben, mint maga a trambulin mérete, valamint ügyelni kell arra is, hogy legyen elegendő méretű esési tér az ugráló számára. Ennek tekintetében azt lehet mondani, hogy egy kisebb, 180 cm-es trambulin csak kisgyermek számára alkalmas, a 2,4 méteres is inkább 5-6 éves gyermeknek való, főleg, ha azt szeretnénk, hogy évek múlva is tudja még használni. Egy nagyobbnak, illetve egy 170 cm magasnak már a 3,6 méteres és attól felfelé növekvő méretű a javasolt darab.

Első és legfontosabb azonban a biztonság! Kizárólag sík talajon állítsuk fel a szerkezetet, biztosítsunk körülötte elég szabad teret, s mindig zárt biztonsági hálóval használjuk! Gyermekek számára a belső védőhálós a megfelelő választás, míg kamaszoknak és felnőtteknek a külső védőhálóval ellátottak is tökéletesek. Emellett az az optimális, ha egyszerre egy ember használja a szerkezetet, mégpedig középen, mivel ekkor használható a legjobban és élvezetesebben arra, amire kitalálták, illetve működési elvének megfelelően, rendeltetésszerűen. Ha többen ugrálnak rajta egyszerre, az idő előtti elhasználódást, és elsősorban balesetveszélyt jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában