szponzorált tartalom

2018.11.12. 13:59

Nyakunkon a Black Friday! Néhány dologról ne feledkezz meg!

Jönnek az év legnagyobb leárazásai, a webáruházak már gőzerővel készülnek a fekete péntekre. Már csak néhány nap és megindul az akció cunami, mindent 30, 40, 50 százalékos vagy akár ennél is nagyobb leárazások uralnak majd.

A webáruházak minden eddiginél nagyobb árukészlettel készülnek az idei Black Friday nevű akcióra. A raktárak rogyásig áruval, a kereskedők pedig alig várják, hogy kisöpörhessék őket, felkészülve a karácsonyi szezonra. A fekete péntek az egyik legerősebb üzenet a vásárlók felé: itt vagyunk, nálunk lehet vásárolni karácsonyra is!

Ahol sok pénz cserél gazdát, ott rendszerint megjelennek a csalók is. A vezető webáruházak minden évben igyekeznek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy kizárólag megbízható helyről vásároljanak és kerüljék el az impresszummal nem rendelkező, nem lenyomozható e-kereskedőket. Ha számunkra ismeretlen webáruházból szeretnénk rendelni, első lépésként mindig járjunk utána a tulajdonosi háttérnek. Ugyanilyen fontos, hogy csakis számla ellenében vásároljunk. Ha nincs számla, az már önmagában gyanús, illetve tisztességtelen piaci magatartást sejtet.

Arról nem is beszélve, hogy számla nélkül nincs lehetőségünk elállásra, garanciális ügyintézésre vagy termékcserére. Egyébként érdemes tudni, hogy a vásárlástól számított 15 napon belül bármikor indoklás nélkül elállhatunk a vásárlástól, illetve jogosultak vagyunk a vételár visszaigénylésére. Ennek feltétele azonban, hogy a terméket nem használt állapotban juttassuk vissza. Tizenöt napon túl a webáruházak nem kötelesek visszavásárolni a nem használt termékeket, viszont sok kereskedő lehetőséget biztosít az ünnepi időszakot követően a nem „bevált” ajándéktárgyak cseréjére.

Gyakori tévhit, hogy a leárazott termékek esetében nincs lehetőségünk minőségi reklamációra. Természetesen a leárazás mértékétől függetlenül él a reklamációs jogunk, kivételt csupán azok a termékek képeznek, amelyek esetében a leárazás oka maga a minőségi hiba.

A szkeptikus vásárlók számára mindenképpen jó hír, hogy ma már nem igazán lehet fel- és visszaárazásokkal ügyeskedni, hiszen ezek már illegális tevékenységnek minősülnek és komoly büntetést kockáztat, aki mégis ilyesmivel próbálkozik. Így nem kell attól tartani, hogy az e-kereskedők először felárazzák a termékeiket, majd a megemelt árról visszaárazzák és így valótlan magas százalékokat jelenítenek meg a termékek mellett.

Néha nem csak a tisztességtelen piaci szereplőkkel szemben érdemes óvatosnak lennünk, hanem a saját vásárlási vágyainkkal szemben is. Tervezzük meg a saját Black Friday költségvetésünket és határozzuk meg, mekkora költést engedhetünk meg magunknak. Biztosak lehetünk benne, hogy az akciók csábítók lesznek és minél nagyobb költésre fognak ösztönözni. Érdemes azonban határozottnak lenni és tudni, mire van szükségünk és mit szeretnénk megvásárolni. Ha biztosra szeretnénk menni, írjunk listát a szükséges termékekről és ígérjük meg magunknak, hogy csakis azokat fogjuk megvásárolni, semmi mást.

Az idei évben a Black Friday november 23-án zajlik, legalábbis a legtöbb webáruház esetében. Mint minden évben, idén is lesznek néhányan, akik eltérnek ettől a gyakorlattól. A Mall visszafogott leárazásokkal egész novemberben fekete pénteket tart, több webáruház esetében többnapos akcióra lehet számítani. Az Edigital.hu a korábbi években egy héttel megelőzte a versenytársait és a rendes Black Friday előtt tartotta a saját leárazását. Esetükben a beharangozó oldalon találhatunk több információt az eseményről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában