Negyedszázad alkalmából

2018.05.17. 07:00

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Passiót, több alkalommal is előadják

Idén 25. alkalommal is zsongó szabadtéri színházzá alakul a település. A falu lakosai közösségi összefogással, csodás kosztümökben, zenekari és kórus kísérettel több alkalommal is előadják a bibliai történetet, a Passiót. A jeles évforduló alkalmából május 20-án, a szervezők egész napos programsorozattal, az Apacuka és a Holdviola zenekar koncertjeivel és 21 órától a Passió előadásával várják a látogatókat.

Borsos Renáta

Egy jelenet a Passióból (Archív) Fotó: Szervező

A napjainkra turisztikai látványossággá érett eseménysorozat Pünkösd hétvégén indul. A jubileum apropóján vasárnap egy komplett fesztivált varázsolnak a szervezők a Kálváriadombra és a barokk plébánia kertjébe. Magyarpolány 83 népi műemléki épületből álló Falumúzeuma, helyi képzőművészek kiállításaival várja az érdeklődőket. A koncertek és a passiójáték mellett, kézműves játszóház, gólyalábasok, tűzzsonglőrök, pünkösdi bohóc, népi játszótér, babakiállítás népviseletben biztosítják majd, hogy a nap minden perce élménydús legyen. Hazánk egyik legnépszerűbb gyerekzenekara, az Apacuka, május 20-án 16 órától áll a színpadra, majd 19 órától a Holdviola ad egy felejthetetlen koncertet táncosokkal és látványos színpadi show műsorral.

A Passió különlegessége, hogy szereplői – Jézust megformázó színész kivételével – a faluközösség tagjaiból állnak. Idősek és fiatalok szívvel-lélekkel, felkészülten adják elő a bibliai történetet ördögökkel és busó maszkos szereplőkkel együtt. A település lakosai levetik civil életüket és Húros Annamária – a színházi világ elismert tervezőjének – 18. századot idéző jelmezeibe bújnak. Az Európa Nostra-díjas helységben a passiójátszás hagyománya egészen a ’90-es évek elejére vezethető vissza. 2015-től megújult formában várja a nézőket.

Egy jelenet a Passióból (Archív) Fotó: Szervező

Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a 17. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. Az előadás alatt meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula, Kossuth-díjas művész, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója. A Passiót Pünkösd után, május 25-26-27 (esőnap május 28.) 21 órai kezdéssel tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!