Programok

2015.10.04. 09:11

Programok, rendezvények Veszprém megyében október 5-től

Veszprém megye - Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 5-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

NOVEMBER 7.

A Pannon-tó öröksége

Zirc - A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre egyesület szervezésében "A Pannon-tó öröksége" című konferenciát november 7.-én szombaton tartják a Zirc Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalban.

OKTÓBER 18.

Időseket köszöntenek

Szápár – A településen idén is köszöntik a 65 év feletti időseket. Október 18-án vasárnap délután fél háromtól az óvodások és a fiatalok műsora után megvendégelik a résztvevőket, köszöntik a legidősebb férfi és hölgy lakost Gazder Ferencet aki 89 éves és Gazder Ferencnét aki 87 éves, majd kötetlen beszélgetésre és táncra invitálják a jelen lévőket. Szervező az önkormányzat és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.

Tárlatvezetés

Veszprém - A Laczkó Dezső Múzeum a Magyar Festészet Napja alkalmából ingyenes tárlatvezetést szervez október 18-án, vasárnap 14 órától 15 óráig a múzeum Tanulmányi raktárában (Veszprém, Török Ignác u. 5.). A tárlatvezetés előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet Dohnál Szonja művészettörténésznél a [email protected] e-mail címen 2015. október 15-én 16 óráig.

OKTÓBER 17.

Roma nap Kislődön

Kislőd: Roma-napot szerveznek: Kulturális, szórakoztató, gasztronómiai és ismeretterjesztő programokkal várja a Roma Kisebbségi Egyesület a vendégeket október 10-én, szombaton a község kultúrházába. A szervezők bemutatják a roma kultúrát, érzékenyítőelőadást tartanak és nemzetiségi ételeikkel kívánják az ebédre érkező vendégeket. A rendezvény reggel nyolctól este nyolc óráig tart.

Lekvárok versengenek

Badacsonytördemic – Az idén immár másodszor rendezik meg a befőtt, lekvár, savanyúság íz és szépségversenyt a faluházban. Október 17-én 16.30-tól teaház és kóstoló várja a vendégeket, majd a 17 órai megnyitót követően Pákay Viktória a piacozás hagyományairól tart előadást. Molnár Gábor a helyi természetes, vegyszermentes gazdálkodásról beszél, Pál Júlia Tímea a sajtkészítés rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. A versengő lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat a programok előtt várják a helyszínen.

OKTÓBER 16.

Irodalmi kávéház slam poetry-vel édesítve

Ajka – A Bródy Imre Gimnázium nyílt napot szervez az iskola könyvtárában október 16-án délután kettő és öt óra között a Nemzetközi Iskolai Könyvtári Hónap című programsorozat részeként. Fél háromtól az iskolai irodalmi kör készül műsorral. Saját verseket mutatnak be a diákok. Lesz még felolvasás és megzenésített alkotásokat is hallhat a közönség. Négy órától Závada Péter interaktív előadását hallgathatják meg a jelenlévők. A rapper-költő szövegel majd a slam poetryről és a Akkezdet Phiai hip-hop-formációról. Az érdeklődőket kézműves foglalkozás, könyvtári villámkérdések és teaház is várja.

Példás összefogással segítenek egy beteg édesanyán

Balatonalmádi – Jótékonysági vásárt szerveznek egy beteg anyuka megsegítésére helyiek, a kezdeményezéshez már az országhatáron túlról is többen csatlakoztak. Részletek itt

Indiai élmények

Sümeg  - Juhász Árpád geológus tart előadást október 16-án este fél hatkor a művelődési központban az Imazászlók országában című filmvetítéssel. Az előadó száz országban járt már, számára a legizgalmasabb Szikkim, a kicsi indiai államocska.

Életmentő mozdulat

Ajka – A Kezed életet menthet elnevezésű programmal csatlakozott hazánk a Restart a Heart day! című rendezvényhez.Az ajkai mentőállomás dolgozói október 16-án reggel kilenc és délután öt óra között a kaszinóba várja játékos oktatásra és gyakorlásra az érdeklődőket. A szakemberek segítségével mindenki elsajátíthatja vagy felfrissítheti az alapszintű újraélesztés mozdulatait. Az óvodásokat és az iskolásokat rajzpályázattal vonják be a projektbe.

OKTÓBER 14.

Kulturális hetek

Veszprém – Gyógynövények a családban címmel tart előadást Szőke András október 14-én, szerdán délután fél hatkor a Szaléziánumban. A közönség filmrendezőként, forgatókönyvíróként, operatőrként és színészként ismeri őt. Szőke András Taliándörögdön él, a természetgyógyászat is érdekli, a mostani alkalommal a gyógynövényekről beszél. A programot Magyar Katolikus Kulturális Hetek keretében szervezik. Az októberi rendezvényekkel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeire kívánja felhívni a figyelmet. Az egyházmegyék szervezésében sokféle eseményen vehetnek részt az érdeklődők, a Veszprémi Főegyházmegyében is több programot szerveznek.

Író-olvasó találkozó

Márkó – Fábián Janka íróval, az Emma trilógia és számos családregény szerzőjével találkozhatnak az érdeklődők a márkói könyvtárban október 14-én, szerda délután fél hatkor. Az íróval Polányiné Lénárt Katalin könyvtáros beszélget.

Rendezvény

Veszprém: Szőke András Gyógynövények a családban című előadása 14-én 17.30 órakor a Szeléziánumban.

Az Íróportrék sorozat vendége Bereményi Géza 14-én 18 órakor a Irodalom- és Kultúratudományi Intézetben.

Testi és lelki támogatás

Ajka – Az Otthon Segítünk Alapítvány mutatkozik be október 14-én kilenc órakor a civil házban.

OKTÓBER 13.

Rendezvény

Veszprém: Gróf Nádasdy Borbála Őseink hite, a jövő reménye című előadása 13-án 17 órakor a Padányiban.

Duray Miklós előadása A magyar geopolitika helyzete az elmúlt kétszáz évben címmel 14 órától az egyetemi könyvtárban.

A Veszprémi Történelmi Szalon következő beszélgetése Veszprémi Kertek címmel 15 órakor a Petőfi Színházban.

A veszprémi molnárok – szabadegyetemi előadás 16.30 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Dékán Péter Házi patika gyógynövényekből című előadása 17.30-kor a Botev iskolában.

Folyóirat-bemutatók: Ex Symposion. 18 órakor a Várfok Kollégiumban.

Veszprémi molnárok

Veszprém - A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum 2015/2016-os Múzeumi Szabadegyetemének második előadása október 13-án, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban. Az aktuális előadás témája: A veszprémi molnárok, előadó Molnár Jenő történész.

Pályaválasztási kiállítás

Ajka– Sulibörze címmel pályaválasztási kiállítást tartanak a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ József Attila úti épületében október 13–15. között, ahová a továbbtanulás előtt álló fiatalokat, szüleiket és a pedagógusokat várják. A rendezvényen bemutatkoznak a környékbeli középiskolák. A megnyitót október 12-én délután fél háromkor tartják az intézményben. Beszédet mond Fülöp-Bornemisza Szilvia tankerületi igazgató.

OKTÓBER 12.

RENDEZVÉNY

Veszprém: A Büszkeség és bányászélet című filmet vetítik a Városi Művelődési Központ október 12-i filmklubjában. Az igaz történet alapján készült angol vígjáték 1984 nyarán játszódik, amikor az Egyesült Királyságban Margaret Thatcher van hatalmon, a Bányászok Szakszervezete pedig sztrájkba fog. A londoni büszkeség menete néhány lelkes aktivistája úgy dönt, a bányászok ügye mellé áll, csakhogy a konzervatív nézeteket valló szakszervezet a szivárványzászlós csapattal nem tud mit kezdeni. Az idén Golden Globe-ra jelölt vígjáték főbb szerepeiben Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West és Paddy Considine láthatók.

Tapolca: Varga Károly Első önálló kiállítás című tárlatának megnyitója hétfőn 18 órakor a Tamási Áron Művelődési Központban.

Zirc: Az Út - síneken, jégháton, ösvényeken Oroszországban - című kiállítás megnyitója október 12-én, hétfőn 17 órakor lesz a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban. A kiállítást megnyitja Dr. Régi Tamás kulturális antropológus (a Kodolányi János Főiskola docense). A kiállítás alkotói: Mácsai Boglárka, Mészáros Csaba, Nagy Zoltán. A kiállítás 2015. november 15-ig látogatható.

Finnugor Fesztivál:

Zirc - Október 12-től 17-ig Rokon Népek Napja – Finnugor Fesztivál lesz a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban.

A program: október 12-én 17 órától Az út – síneken, jégháton, ösvényeken Oroszországban című kiállítás megnyitója, október 15. 17 órától Gulyás Zoltán tart előadást Térképezés és értékmentés – Reguly Antal munkássága kartográfus szemmel címmel, október 17-én egész nap családi nap finnugor témákkal. Október 12-17. folyamatosan kihelyezett iskolai foglalkozások és kézműves-foglalkozások lesznek a múzeumban.

SZÍNHÁZ

Veszprém: Petőfi Színház, Nagyszínház: Tokaji aszú – 12-én 19 órakor, Németh László bérlet.

MOZI

Veszprém, Cinema City: EVEREST 3D (12): 13.00, 18.00 órakor. HOTEL TRANSYLVANIA 2 (6): H: 14.20 órakor. HOTEL TRANSYLVANIA 2 3D (6): 16.20, 18.20 órakor. LEGENDA (16): 15.20, 19.50 órakor. AZ ÚTVESZTŐ: TŰZPRÓBA 3D (16): 14.40 órakor. A KEZDŐ (12): 20.30 órakor. MENTŐEXPEDÍCIÓ (12): 13.50 órakor. MENTŐEXPEDÍCIÓ 3D (12): 16.40, 19.30 órakor. KÖTÉLTÁNC (12): 20.10 órakor. KÖTÉLTÁNC 3D (12): 17.20 órakor.

Tapolca, városi mozi: ÉN, EARL ÉS A CSAJ, AKI MEG FOG HALNI (12): 14 órakor. HOTEL TRANSYLVANIA 2 3D (6): 16 órakor. LEGENDA (16): 17.45 órakor. EVEREST 3D (12): 20 órakor.

OKTÓBER 11.

Rendezvények

Balatonfüred: Könyves vasárnap sok zenével 11-én 10 órától a városi könyvtárban.

Berhida: Könyves vasárnap 11-én 15 órától a Petőfi Művelődési Házban.

Jubileumi gála

Pápa– Nagyszabású ünnepséggel egybekötött gálaműsorral ünnepli alapításának 20. évfordulóját a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület vasárnap az Edvy Malom Fogadóban. 14 órától kulturális bemutatók szórakoztatják a helyszínre látogatókat. A programkínálatot színi előadások, versek és énekek is gazdagítják, ezeket pedig fegyveres bemutató, valamint labdajáték követi. 16.30-tól harcművészeti gálaműsor kezdődik, melyen a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület bemutatóját is megtekintheti a közönség. 18.40-től táncházzal folytatódik tovább a rendezvény, melynek számos rangos meghívottja lesz, köztük például Borkai Zsolt, a Magyar Olimpia Bizottság elnöke.

OKTÓBER 10.

11. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó

Veszprém - Október 10-én a veszprémi Expresszó Klubban rendezik immár tizenegyedik alkalommal a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót. Ami lesz: Délelőtt egy rendhagyó workshop keretében ismerhető meg a közösségi összefogással készülő Szeretföld című játékfilm. A forgatásról a rendező-forgatókönyvíró Buvári Tamás beszél. Délután rengeteg rövidfilm látható a versenyprogramban, amelyek közt akad (többek közt) panelfíling Lynch módra, a középső királyfi körutazásának meglepő története, egy férfi és egy kirakatbábú groteszk kapcsolata, egy elnépteledett sváb szellemfalu históriája és egy fiktív őstörténet a vérszerződést megelőző tárgyalásokról. Valamint sok beszélgetés a látottakról a szakmai zsűrivel, a közönséggel és a filmek alkotóival. Részletes program itt>>

A rendezvény ingyenes.

Kísérőprogram: Best of Pannonfíling (október 8., 18 óra, Dubniczay-palota)

Családi játszóház

Veszprém – Manók és tündérek címmel családi játszóházat szerveznek a Dózsavárosi könyvtárban október 10-én, szombaton délután három órakor. A Városi Művelődési Központtal közösen rendezett program az egész család számára élményt nyújt.

„Értetek és sokakért”

Veszprém  - A Szaléziánumban nyílik meg Tremmel-Hudik Katalin festményeit bemutató „Értetek és sokakért” című kiállítása október 10-én, szombaton 16 órakor.

Kiállítás a Szaléziánumban

Veszprém – Értetek és sokakért címmel nyílik kiállítás a Szaléziánumban október 10-én, szombaton 16 órakor a Katolikus kulturális hetek rendezvénysorozat keretében. A Tremmel-Hudik Katalin festményeit bemutató tárlatot B. Varga Judit történész-muzeológus nyitja meg, köszöntőt mond Márfi Gyula veszprémi érsek. A megnyitón közreműködik Dávid Boglárka, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola végzős növendéke.

A szépkorúakért

Egeralja - Idősnapi mulatságot rendeznek október 10-én délután két órától a község kultúrházában. Farkas Jenő polgármester a falu nyugdíjasait várja.

Nagytevel – A negyvennyolc német települési kisebbségi önkormányzat legnagyobb rendezvénye a Veszprém megyei német nemzetiségi fesztivál, amelynek minden évben más körzet a házigazdája. Idén, már huszonhatodik alkalommal, október 10-ére küldik el a meghívókat. Ezúttal a pápai körzet és Nagytevel várja a vendégeket, akiknek a Pápa környéki felnőtt kultúrcsoportok adnak műsort. A pápai körzet ifjúsági rendezvényét a járási székhelyen, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában tartották, ahol a nyelvtanítás keretébe belefér a fordítási verseny, az énekkar, saját zenekar kíséri a tánccsoportot, a legkisebbek pedig három hét után német dalokkal, mondókákkal szerepelnek. Bizonyára róluk és  pedagógusaikról is szó esik a nemzetiségi fesztiválon, amelynek keretében adják át az Ehrenpreis nevű kitüntetést. Ezt a megyei németségért végzett sok-sok munkával lehet kiérdemelni. A fesztivál záró programja természetesen a hajnalig tartó svábbál lesz.

Tökös művészetisek

Magyarpolány - A község művészeti iskolája és az önkormányzat Tök Napja programot szervez szombaton. A főzőverseny 9 órakor kezdődik, majd 10 órától töklámpást készítenek az iskolások, 11-től Célozz tökre címmel íjászversenyt tartanak. délután egy órakor zsűrizik az ételeket és a süteményeket, majd megkínálják a rendezvény vendégeit. Délután 3 órakor a Csalóka Péter című meseszínház zárja a programot.

Bányász mártírokra emlékeznek

Ajka - A kommunista diktatúra bányász mártírjainak és hőseinek a tiszteletére avat emlékoszlopot a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet Országos Elnöksége Ajka-Padragkúton, a Cser telepi buszforduló melletti parkban október 10-én délelőtt fél tizenegytől.

Rendezvények

Veszprém: Beszélgetés Gróf Nádasdy Borbálával 10-én 16 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Ajka: A kommunista diktatúra bányászmártírjainak és hőseinek tiszteletére emlékoszlop avatása 10-én 10.30 órakor a Cser-telepi buszforduló melletti parkban.

Balatonakali: szüreti felvonulás 10-én, gyülekező 14 órától a Barátcsuha Borháznál.

Balatonalmádi: A testvérvárosi szerződés megerősítése 10-én 11 órakor a városháza nagytermében, a vörösberényi műfüves pálya avatása 10-én 15 órakor.

Tökfesztivál 10-én 10 órakor a Pannóniában.

Egeralja: Idősnapi mulatság 10-én 14 órától a kultúrházban.

Szigliget: Várfutás, majd borkóstolás 10-én 10 órától.

Várpalota: A dr. Szíj Rezső születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emléknap 10-én 10 órakor a Thury-várban.

Kiállítás

Veszprém: Tremmel-Hudik Katalin Értetek és sokakért című kiállításának megnyitója 10-én 16-kor a Szaléziánumban.

Jubileumi hangverseny

Pápa – Koncertet ad húszéves jubileuma alkalmából Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara október 10-én, szombaton. A 18 órakor kezdődő hangversenynek a Petőfi Sándor Gimnázium aulája ad otthont

Szombaton: Célozz a tökre!

Magyarpolány – A község művészeti iskolája és az önkormányzat Tök napja programot szervez szombaton a tájházban. A főzőverseny 9 órakor kezdődik, majd 10 órától töklámpást készítenek az iskolások, 11-től Célozz tökre címmel íjászversenyt tartanak. Délután egy órakor zsűrizik az ételeket és a süteményeket, majd megkínálják a rendezvény vendégeit. Délután három órakor a Csalóka Péter című meseszínház zárja a programot.

OKTÓBER 9.

Légy résen!

Ajka - Orsós Károly rendőr őrnagy, a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa bűnmegelőzési előadást tart „A tudás biztonsága – a biztonság tudása” címmel a Városi Múzeumban október 9-én délután öt órától.

Rendezvények

Veszprém: A Veszprémi Szemle című várostörténeti folyóirat 38. számának bemutatója 9-én 15 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Csapra vert irodalom címmel rendhagyó rendezvény 9-én 18 órakor a Fricskában.

Ajka: Orsós Károly rendőr őrnagy bűnmegelőzési előadása 9-én 17 órakor a városi könyvtárban.

Ajka: Orsós Károly rendőr őrnagy tart előadást 14 éven felülieknek a bűnmegelőzési tudnivalókról délután öt órakor a városi könyvtárban.

Balatonfűzfő: R. Kárpáti Péter Élet az élet után II. című előadása 9-én 17 órakor a művelődési központban.

Berhida: Mi szavakkal festünk című irodalmi est 9-én 17 órakor a kultúrházban.

Külsővát: A külsőváti önkormányzat megalakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség 9-én 17 órakor a kultúrház udvarán.

Litér: Sterczer Hilda a Himalája női szemmel című előadása 9-én 17 órától a művelődési ház nagytermében.

Zirc: Amikor a láb elnehezül című könyv bemutatója 9-én 17 órakor a városi könyvtárban.

A falu múltja

Dáka – Petrik Iván történész-levéltáros tart előadást ma 17 órától a helyi művelődési házban Dáka a középkorban címmel.

A huszárok emlékére

Pápa, Csót, Ganna– Huszáremléktúrát tartanak október 9. és 11. között. A többnapos emlékünnepség ma 17.30-kor kezdődik a pápai alsóvárosi temető első világháborús parcellájánál. Szombaton Csóton, a hadifogoly-temetőnél, valamint a világháborús emlékműnél tartanak megemlékezést. Vasárnap 11 órakor a gannai Esterházy-mauzóleum-nál hajtanak fejet az egykori honvéd huszárok előtt, 15.30-kor pedig a pápai Helyőrségi Művelődési Otthon előtti emléktáblát koszorúzzák meg.

OKTÓBER 8.

A vájárokra emlékeznek

Ajka - A város bányász hagyományőrző és társadalmi szervezetei valamint a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ a térségi bányászat kezdetének százötvenedik és a Bányászati Múzeum létrehozásának ötvenedik évfordulóján emlékülésre invitálja az érdeklődőket a Padragkúti Művelődési Házba október 8-án délután két órától. A program a Bányászhimnusszal kezdődik, majd Győr Sándor mond köszöntőt a jelenlévőknek. A nyitóbeszéd után a Padragi Bányász Férfikórus műsorát hallgathatja meg a közönség, melyet előadássorozat követ. Fél négy után tíz perccel fellép a Borostyán Férfikórus és a Forrás Női Kar. Az énekkarok produkcióját újabb előadások követik. A rendezvényt az Ajka-Padragkút Táncegyüttes műsora és állófogadás zárja.

Best of Pannonfíling

Veszprém - Október 8-án (csütörtökön), a 18 órától kezdődő Pannonfíling Klubban ezúttal a fesztivál "saját filmjeit" láthatják a nézők, így a szervezők az elmúlt évek Pannonfíling Mozgóképes Találkozóinak legjobb, de legalábbis "legkedvencebb" rövidfilmjei között válogatnak. Helyszín: Művészetek Háza, Dubniczay-palota. A filmklub nem csak emlékezés a fesztivál legjobb pillanataira, de - a szervezők reményei szerint - kedvcsináló is az idei, 11. Pannonfíling Mozgóképes Találkozóhoz, amelyet október 10-én, az  Expresszó Klubban tartanak.

Rendezvények

Veszprém: A Dózsa György Általános Iskola jogelődje, a Szent István Római Katolikus Elemi Népiskola átadásának hetvenötödik évfordulója alkalmából alapítási emléktábla avatása, megáldása és koszorúzása 10 órakor a Dózsa György Általános Iskolában.

Középpontban az egészség című beszélgetés 10 órakor a megyei könyvtárban.

Francia klub – a Fordulópont című film vetítése 17 óra-kor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.

Ircsik Vilmos születésnapi estje 18 órakor a Dubniczay-palotában.

Tanárok éjszakája 19 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Balatonfüred: Gyógyító hold című egészségmegőrző előadás 16.30 órakor a városi könyvtárban.

Balatonfűzfő: A mesék szerepe, lélektani funkciója című előadás a városi könyvtárban.

Berhida: Gyermekeink védelmében című előadás 16 órakor a Petőfi Művelődési Házban.

Zirc: Országos könyvtári napok – Feldaraboljuk a végtelent című előadás 17 órakor a városi könyvtárban.

OKTÓBER 7.

Akik jártak Doberdónál

Veszprém – Kele Andor – Hatos Gyula Akik jártak Doberdónál / Élet az állóháború hadszínterén című filmet vetítik ma délután öt órakor az MNL Veszprém Megyei Levéltárában. A vetítés után a film alapjául szolgáló könyv és a Nagy Háború blog szerzőivel Nagy Szabolcs főlevéltáros beszélget.

VESZPRÉM

Sétál a család a Nagy Háború nyomában című foglalkoztatófüzet ismertetése 7-én 14.30 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár földszinti kisgalériájában. 

Finnugor Kulturális Főváros projekt Észt estje 7-én 18 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.

Észt est meglepetéssel: A Veszprémi Magyar– Finn Egyesület (VeMaFi) észt estet szervez az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében október 7-én, szerdán este hat órakor. Köszöntőt mond Szoboszlai András, a VeMaFi elnöke, az észt öv- és szalagszövést B. Dobos Teréz népi iparművész mutatja be, Észtországról Mari Pregel, a Veszprémi Ifjúsági Ház észt önkéntese tart előadást. Észt tárgyakból kiállítás nyílik, a résztvevők észt ételeket kóstolhatnak.

AJKA

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban kreatív foglalkozásokat hirdetnek felnőtteknek több alkalommal délután négy órától. Október hetedikén őszi hangulatú lakásdekorációt készíthetnek a jelenlévők. Október huszonegyedikén parafa alapú mindentudó házikó épül a szakkörön, november negyedikén bőrékszerek létrehozásával foglalkozik a csoport. Az utolsó alkalommal pedig textilből alkothatnak a résztvevők november tizennyolcadikán. A szervezők kérik, hogy az érdeklődők ollót, íróeszközt, vonalzót és tűt vigyenek magukkal.

Lehet élmény, ami kötelező?: Feladjuk a kötelezőt? címmel interaktív találkozóra invitálják a Bogáncs Gyermekkönyvtár könyvtárosai a tanítókat, magyartanárokat és mindazokat, akik szívügyüknek tekintik az olvasás megszerettetését a gyerekekkel. A beszélgetést október 7-én délután három órakor tartják a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ mozitermében. A találkozó célja, hogy rávilágítson a feladott kötelező olvasmányok idejétmúlt világára. A diákok számára többnyire unalmasak a nagyszülők korában még élménynek számító könyvek. Nem kötik le őket, ezért a könyvtárosok szerint újabb kötetekre kellene helyezniük a tanároknak a hangsúlyt. Olyanokra, amelyek a mai gyerekek érdeklődését felkeltik, szereplőikkel azonosulni tudnak. A kötelező olvasmányoknál is lehet az olvasás élmény, értékes kikapcsolódás és szórakozás, ha a korosztály igényeit figyelembe véve választanak a pedagógusok. A beszélgetésen a meghívott vendégtől, Lovász Andrea gyermekirodalom-kutatótól és kritikustól is kérdezhetnek a jelenlévők.

Fény és egészség: A Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium október 7- én Egy nap az egészségért címmel projektnapot rendez.

Hetedik és nyolcadik osztályos tanulók egészségvédelmi vetélkedőn vesznek részt. Mivel 2015-öt az UNESCO a fény évévé nyilvánította, az idei szakmai projektnap a fény hatása az emberre téma köré szerveződik. A 9 órakor kezdődő rendezvény vendége Csánicz Laura trambulin versenyző.

OKTÓBER 6.

VESZPRÉM

Országos könyvtári napokat rendeznek: Az Országos könyvtári napok programsorozathoz az Eötvös Károly Megyei Könyvtár is csatlakozik.  Az országos rendezvényt október 5–11. között tartják. A veszprémi intézményben október 7-én kiállítás nyílik, az első világháború centenáriumi megemlékezéseihez kapcsolódva. A finnugor kulturális főváros projekt részeként észt estet rendeznek, október 10-én a könyvtár vendége lesz gróf Nádasdy Borbála író, a gyerekek és családok könyvtári hétpróbán vehetnek részt. Október 11-én koncertet ad a húsz éves Veszprémer Klezmer Band. Ezen a napon ingyenes beiratkozással, amnesztiával, gazdag programkínálattal várják a látogatókat.

Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSz) roadshow-ja 12.45 órakor a Lovassyban.

A Magyar Honvédség afrikai szerepvállalása című előadás 16 órakor a Pannon Egyetem Könyvtár és Levéltárban.

Megemlékezés és koszorúzás 11-kor az Alsóvárosi temetőben, 14-kor a Dózsavárosi temetőben, 16-kor a Török Ignác utcai Aradi vértanúk emlékműnél, 18-kor az egyetemi parkban.

AJKA

Az aradi vértanúk napján megemlékezést tartanak október 6-án délután öt órától a Templomdombon.

Színes mesék: Színes mesék címmel október 6-án, kedden kiállítás nyílik Szalma Edit grafikus képeiből a Bogáncs Gyermekkönyvtárban, amelyet október 31-ig lehet megtekinteni. Az óvodásokat és a kisiskolásokat A három toll és A róka meg a gólya című papírszínházi mesefoglalkozásra is várják a könyvtárosok.

BALATONFÜRED

Az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezés 12 órakor az Aradi vértanúk parkjában.

Arany Piroska Majd holnap című könyvének bemutatója 16.30 órakor a városi könyvtárban.

BERHIDA

Fotókiállítás és irodalmi est: Gazdag programsorozattal ünneplik az Országos Könyvtári Napokat a városban. Október 6-án 17 órakor Erdélyi Tibor természetfotóiból nyílik kiállítás a kultúrházban, 18 órakor pedig egy közösségi gyűjtés eredményeként helytörténeti fotótárlat nyílik a Petőfi Művelődési Házban. A szervezők október 9-én 17 órától a kultúrházban Erdődi Maya író és Ladányi Maya költő irodalmi estjére várják az érdeklődőket a Berhidai Kultúrház és Könyvtárba.

CSABRENDEK

Aradi Vértanúk Gyásznapja tiszteletére tartandó megemlékezés 6-án 18 órakor a Kopjafánál.

GYULAFIRÁTÓT

Megemlékezés és koszorúzás 17-kor a Batthyány Lajos-emlékszobornál.

KÁDÁRTA

Megemlékezés a tizenhárom ismeretlen katona sírjánál 16 órakor a kádártai temetőben.

PÁPA

Nemzeti gyásznap – az aradi vértanúk kivégzésének 166. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés és koszorúzás 18 órakor a Március 15. téren.

VÁRPALOTA

Törzsök Károlyné Hajnal alkony után című verseskötetének bemutatója 17 órakor a Thury-várban.

ZIRC

Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett megemlékezés 18 órakor a Március 15. téren.

OKTÓBER 5.

AJKA

Tízedik alkalommal rendezik meg az Országos Könyvtári Napok című programsorozatot, melyben a Nagy László Városi Könyvtár is részt vesz október 5-10 között egy négy fordulóból álló irodalmi vetélkedővel. A játék első három fordulójában totó kell kitölteni, a feladatok beküldési határideje október 7, este hét óra. A feladatlapok online és a könyvtárban is elérhetők. A legjobb tíz versenyzőt jutalmazzák, ők vehetnek rész az utolsó fordulóban.

BALATONFÜRED

Nyolc korcsoport számára, négy távon hirdetnek versenyt október 5-én a hagyományos Fut a Füred elnevezésű programon. Részletek itt

Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Ukrajnai aktualitások – a kárpátaljai magyarság helyzete című előadása 5-én 16.30 órakor a Közösségi Házban.

PÁPA

Show is lesz a könyvtárban: Könyvtárba mentem, gyere utánam! – ez az idei Országos könyvtári napok szlogenje. Részletek itt

Társas háború és találkozó

Úrkút – Tízedik alkalommal szervezik meg az Országos Könyvtári Napok című programsorozatot október 5-10 között, melyben a községi könyvtár is részt vesz. Egész héten társasjáték bajnokságra várják az érdeklődőket, ahol minden játékos tombolajegyet kap. Október 9-én délelőtt fél tizenkettőtől pedig író-olvasó találkozót tartanak, ahol Bosnyák Viktóriával, napjaink egyik népszerű ifjúsági írónőjével találkozhatnak a látogatók.

ZIRC

Könyvtári napok Zircen: Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódva többféle programot szervez a Békefi Antal Városi Könyvtár Művelődési Ház és Stúdió KB. Részletek

MOZI

Veszprém, Cinema City, október 6.: Everest (12): 18.00 órakor. Everest 3D (12): 15.30, 20.30 órakor. Az útvesztő: tűzpróba (16): 14.10 órakor. Az útvesztő: tűzpróba 3D (16): 16.50, 19.30 órakor. Minyonok 3D (12): 13.00 órakor. A Kezdő (12): 15.00, 17.30, 20.00 órakor. Mentőexpedíció (12): 14.30 órakor. Mentőexpedíció 3D (12): 17.20, 20.10 órakor. Vakáció (16): 13.20 órakor.

Tapolca, városi mozi, október 6.: Az útvesztő: tűzpróba (16): 15.45 órakor. Víkend (16): 14 órakor. A Kezdő (12): 18 órakor. Mentőexpedíció 3D (12): 20.15 órakor.

KIÁLLÍTÁS, MÚZEUM

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Dubniczay Palota László Károly gyűjtemény: k–v: 10–18 óráig. Csikász Galéria: h–szo: 10–18 óráig. Modern Képtár Vass László-gyűjtemény: hszo: 10–17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: k–szo: 9–17 óráig.

Balatonfüred: Városi Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Vaszary Villa: k–v: 10–18 óráig.

Herend: Porcelánművészeti Múzeum: h–v 9.30–18.00.

Pápa: Kékfestő Múzeum: k–szo: 9–16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár k–p: 8–16 óráig, múzeum k–p: 8–16 óráig, szo–v: 9–17 óráig.

Sümeg: Sümegi Vár és Vármúzeum: k–v: 9–16 óráig.

Tihany: Bencés Apátsági Múzeum: 10–16 óráig. Baba múzeum: h–v: 10–16 óráig.

Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény (Thuri vár): k: 12–18 óráig, sze–p: 10–18 óráig, szo: 9–20-ig, v: 9–18-ig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): k–cs: 10.30–16 óráig, p–v: 10.30–17-ig.

Zirc: Reguly Antal Műemlékkönyvtár: k–v: 10–12 és 13–16-ig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: k–v: 9–17-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!