Programok

2016.03.12. 20:14

Programok, rendezvények Veszprém megyében március 14-től

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 14-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

ÁPRILIS 9.

AJKA

Versmondók találkozója – Himnusz minden időben címmel szervez Nagy László vers- és prózamondó-találkozót az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont, valamint a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány április 9-én és 10-én. Nevezni március 31-éig lehet, amelyhez két Nagy László-vers, -próza vagy -műfordítás szükséges, valamint egy szabadon választott magyar mű. Általános iskola felső tagozatosait, középiskolásokat és felnőtt versmondókat várnak a találkozóra.

ÁPRILIS 2.

VESZPRÉM

Családok lelki napja - Bár a programot korábban böjt idején szokták tartani, idén, az irgalmasság évében az isteni irgalmasság vasárnapját megelőző napon, április 2-án várják a családokat a Padányi katolikus iskolában. Részletek itt

PÁPA

Védjük, ápoljuk, őrizzük egészségünket - Minden az egészségről szól majd április másodikán, szombaton a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színházépületében tartandó egészségvédő napon. Részletek itt

MÁRCIUS 23.

VESZPRÉM

Szörényi László irodalomtörténész Arany János epikája című tudományos előadása 23-án 17.30 órakor az MTA Veab-székház első emeleti nagytermében.

Családi húsvéti délután az oviban – Az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda családi húsvéti délutánt tart március 23-án, szerdán négy órakor. A programra, melyben lesz áhítat, táncház, kézműves-foglalkozás, népzenei műsort ad a  Nyirettyű együttes, várják az óvoda iránt érdeklődő családokat. Április 19-én délután fél ötkor ovicsalogató játszóházat szerveznek, ahol a szülők találkozhatnak az óvoda nevelőivel, megtekinthetik a csoportokat, megismerhetik az intézmény nevelési programját, a gyermekek játszhatnak, barkácsolhatnak.

PÁPA

Még a csapbólis ez folyik - Változatos programkínálattal várja az érdeklődőket a Pápai Vízmű Zrt. a víz világnapja alkalmából március 23-án, szerdán. A jeles napon előadásttartanak a szennyvíztisztítás folyamatáról a pápai szennyvíztisztító telepen 15 és 17 óra között, valamint ugyanebben az időpontban a látogatók megtekinthetik a tapolcafői vízbázison a víztermelő kutakat, továbbá az UV-sugárzással működő vízfertőtlenítést.Idén is több időpontban, 8 órától kezdődően egészen 17 óráig látogatható lesz a pápai víztorony, melynek tetejéről 219 lépcsőfok megmászása után a város panorámája tárul a vendégek elé. A túra résztvevői az épület történetéről, valamint a vízszolgáltatásban betöltött szerepéről is képet kaphatnak, emellett pedig korabeli fotók és ismertetők mutatják be a víztorony építésének 1968-ban megkezdett munkálatait. A víztorony turnusonként egyszerre mintegy 20-25 látogatót tud fogadni. A programokon való részvételhez előzetes regisztrációra van szükség.

MÁRCIUS 22.

VESZPRÉM

Hadtörténész tart előadást - Hermann Róbert hadtörténész az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről tart előadást március 22-én, kedden délután hat órakor a Pannon Egyetem B épületének konferenciatermében az intézmény ünnepi rendezvénysorozatának programjaként.

Evangéliumot olvasnak – Krámer György, a Pannon Várszínház koreográfusa, Erky Kiss Dávid előadóművész és az evangélikus gyülekezet tagjai a János evangéliumát olvassák fel a nagyhéten, március 22-én, kedden és 23-án, szerdán délután öt órakor az evangélikus templomban. Közreműködik Kovács Attila zeneszerző. A program mindenkinek nyitott.

MÁRCIUS 21.

AJKA

Előadás nyugdíjasoknak – Az embert érintő környezeti hatásokról tart előadást Ferencz Pálné dietetikus március 21-én délután három a nyugdíjas-szabadegyetem programjaként a művelődési központ színháztermében.

PÁPA

A szövetségről – A Rákóczi Szövetségről hallhatnak előadást az érdeklődők a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfőn 18 órakor kezdődő összejövetelén az evangélikus látogatóközpontban.

VESZPRÉM

J. S. Bach születésnapja alkalmából rendezett hangverseny 21-én 18 órakor az evangélikus templomban.

MÁRCIUS 20.

VESZPRÉM

Nagyböjti lelkigyakorlat 20- 22-én 18 órától Szent Mihály-bazilikában.

AJKA

Evezés a tavon – Evezésgyakorlással egybekötött környezetvédelmi napot tart a Csónakázó-tavon a Nagy László szabadidőközpont gyermek és ifi csoportja március 20-án kilenc órától.

BALATONFÜRED

Kositzky Attila Füredi és arácsi repülők című előadása 20-án 16 órakor az Arácsi Népházban.

Vízirendőrök bemutatója 20-án 14.30 órakor a Tagore sétányon.

Balaton koszorúzási ünnepség 20-án 15 órakor a Tagore sétányon.

BÁND

Ikon kiállítás megnyitója 20-án 16 órakor a Kultúrotthonban.

MÁRCIUS 19.

AJKA

Koncert és kiállítás – A Jubilate Női Énekkar tavaszköszöntő koncertet ad, valamint az Öltögetők kézimunkaklub kiállítást rendez a padragkúti művelődési házban március 19-én, szombaton délután négy órakor.

Húsvétvárás – Tojásfestés, pingálás, húsvéti ajándékok és díszek készítése, valamint élő kisállat-simogatás várja a gyerekeket a civil házban március 19-én délelőtt tíz és tizenkét óra között.

ALSÓÖRS

Kovács Endre A vöröskő című könyvének ünnepélyes bemutatója 19-én, szombaton 17 órakor a művelődési házban.

BALATONALMÁDI

Ráski Mihályné Értékeink című vetített képes előadása 19-én 15 órakor a Pannónia olvasótermében.

Dr. Márfi Gyula érsek Az iszlám és a migráció egy lelkipásztor szemével című előadás 19-én 17 órakor a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

BALATONFÜRED

Jovánovics György Egy önéletrajz című kiállításának megnyitója 19-én 11 órakor a Vaszary Galériában.

Vizek és mesterségek – előadások 19-én 14 órától a Balatonfüredi Yacht Klub előadótermében.

MIHÁLYHÁZA

Jótékonysági est a mihályházi családért - A rendezvényt március 19-én, szombaton 16 órától a mihályházi iskola tornatermében tartják, melyet a tankerület térítésmentesen bocsátott a szervezők rendelkezésére. A jótékonysági est idejére a szervezők a tornaterem bejáratánál becsületkasszát helyeznek el, az ebben összegyűlt összeget pedig a mihályházi család támogatására fordítják majd. Részletek itt

ÖSKÜ

Sötétbe borulnak a középületek – A Föld órája akcióhoz csatlakozva március 19-én este egy órára lekapcsolják a középületek világítását a kistelepülésen, közölte lapunkkal Ángyán Tamás. Öskü polgármestere elmondta, szombaton 20 órától a polgármesteri hivatal tanácstermébe várják az érdeklődőket, ahol a Ragyogó égbolt című filmet vetítik le, illetve Regenye Csaba tart előadást, fél kilenctől pedig – a középületek világításának ünnepélyes lekapcsolása után – közös sétára és az égbolt távcsöves vizsgálatára várják a helyieket, akik között energiatakarékos izzókat is kisorsolnak majd.

LITÉR

Zöldág-járás 19-én 15 órától a litéri művelődési háztól.

TALIÁNDÖRÖGD

Az Önkormányzat és a Baksai Gazdák borversenyt rendeznek 19-én 18 órakor.

VÁRPALOTA

A veszprémi Gizella Női Kar húsvétváró koncertje 19-én 16.30 órakor a Thury-vár rendezvénytermében.

VESZPRÉM

Operabarátok rendezvénye - Az Operabarátok köre következő rendezvényét március 19-én, szombaton 16 órakor tartják a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A nagyhét és húsvét közeledtével a programon rendhagyó módon Bach Máté- és János passiójából, illetve h-moll miséjéből hangzanak el részletek, válogatások. A vokális zene műfajában ezek a darabok kiemelkedők.

A Veszprémi Ifjúsági Fúvózenekar XXV. Tavaszköszöntő hangversenye 19-én 17 órakor a Csermák Antal Zeneiskolában.

Önkéntes akciónap a Panorámateraszért Önkéntes akciónapra hívja az érdeklődő természetbarátokat, városi polgárokat a Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a város legszebb kilátópontjára, az Árva utcai Panorámapontra. A környezet tisztaságára igényes veszprémiek, természetbarátok szombaton 9.30-kor gyülekeznek a Cserhát utcai parkolóban, az idősek otthona mellett, ahonnan együtt indulnak el a szervezőkkel a páratlan panorámát nyújtó sétány csinosítására. A tereprendezéshez szükséges eszközöket, szendvicset és ivóvizet a szervezők biztosítanak, az önkénteseket Némedi Lajos alpolgármester és Varga Endre programvezető, valamint Temesvári Balázs, a VKSZ vezérigazgatója köszönti majd.

Egyházzenei sorozat – Egyházzenei sorozat kezdődik a Szaléziánumban. Az első előadás ma 17 órakor lesz, Kercza Asztrik A gregorián hívő éneklése címmel tart előadást. A programban nem egy konkrét korszakkal, vagy műfajjal foglalkoznak, hanem próbálják megtalálni a gyökeret, ahol minden elkezdődött. Az előadás igyekszik megsejteni, megsejtetni a titkot, ami a zene hatalmát, erejét adja. Amivel szárnyal, és a hallgatót is magasba repíti.

ZIRC

Madárgyűrűzéssel egybekötött ismertető a Bakony madárvilágáról 19-én, szombaton 9.30 órától a kis templom bejáratánál (Mol-benzinkút mellett).

MÁRCIUS 18.

AJKA

Kiállítás – Tamaskovics György intarziaművész kiállítása március 18-áig tekinthető meg a művelődési központ kiállítótermében.

BALATONFÜRED

Dr. Kiszely Pál Rákok Magyarországon című előadása 18-án 17 órakor a Bodorka Látogatóközpontban.

BALATONKENESE

Vizek és Mesterségek című kiállítás megnyitója 18-án, pénteken 15.30 órakor a Kultúra Házában.

SÜMEG

Csongrádi Kata bemutatja: Férjem, S. Nagy István, a slágergyáros című könyvét 17 órakor a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

VÁRPALOTA

Zsirai László Hármas könyvbemutatója 18-án 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

VESZPRÉM

A Krisztus Szibériában él című észt dokumentumfilm vetítése 18-án 18 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.

Városi keresztút 18-án, pénteken 18 órakor a Károly-templomtól a Szent Mihály-bazilikáig.

Út címmel nyílik Szegedi Olga kiállítása az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ előcsarnokában március 18-án, pénteken 18 órakor. A kiállítást Neveda Amália igazgató nyitja meg.

Arvo Iho fotográfus a Balti-tenger mentén című kiállítása 16.30 órakor a városháza aulájában.

MÁRCIUS 17.

VESZPRÉM

Könyvbemutató – Március 17-én, csütörtökön 17 órától az Eötvös Károly Megyei Könyvtár 3. emeleti közösségi terében A svábok bejövetele (Der großen Schwabenzug) című könyv bemutatóján a kötetet ismerteti Lóczy István, az Imedias Kiadó vezetője.

Észt hét jön

Veszprém - A Finnugor kulturális főváros rendezvénysorozatba illeszkedve március 17. és 24. között Veszprémben is megrendezik az Észt hetet. A március 17-i nyitórendezvényen Marina Kaljurand észt külügyminiszter mond köszöntőt, az ösküi és egy észt iskola közös projektjének bemutatóján a Szaléziánumban. Pénteken délután fél ötkor kiállítás nyílik a városháza aulájában, este hat órakor dokumentumfilmet vetítenek a megyei könyvtárban.

Az országos tűzvédelmi szabályzat újabb változásainak előadása 17-kor a Kossuth Lajos utca 10. szám alatt.

Prof. dr. Náray-Szabó Gábor Az idők jelei című előadása 17 órakor a Padányiban.

Szedtem, ettem Az ösküi Tasner Antal Általános Iskola és az észtországi Puurmani Moisakool közös projektjének bemutatója 18 órakor a Szaléziánumban.

A Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ovisuli-foglalkozást tart március 17-én délután fél ötkor. A gyerekek A csillagszemű juhász című jelenetet láthatják, kézműves foglalkozáson vehetnek részt.

BALATONFÜRED

Mozaikok a borászatból – Folytatódik az előadássorozat az Arácsi Seniorok Társasága és a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület szervezésében, a következő vendég Tihanyi László kardiológiai főorvos. Egészség és a bor című előadását március 17-én, az Arácsi népházban hallhatják az érdeklődők délután öttől.

DEVECSER

A csokról tart tájékoztatót a családsegítő március 17-én délután négy órakor a művelődési házban.

PÁPA

Lőwenberger Patrik Utak című kiállításának megnyitója 18 órakor a Tapolcafői Református Templomban.

VÁRPALOTA

Lakatos Márk Stílusterápia című előadása 17 órakor a Thury-várban.

MÁRCIUS 16.

VESZPRÉM

Mindszenty emlékezete

Veszprém - Mindszenty József bíborossá kreálásának 70. évfordulóján Kovács Gergely történész, a Mindszenty Alapítvány képviselője, okleveles posztulátor tart előadást, Mindszenty 1946-2016 - Erre emlékeztet a bíbor címmel március 16-án, szerdán 17 órakor az érseki palota díszebédlőjében.

AJKA

Nyugdíjastorna – Egészségmegőrző tornát tartanak nyugdíjasoknak a civil házban március 16-án negyed kilenckor.

Egészségünkre! – Ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést biztosít Mező Jánosné március 16-án délelőtt kilenc órakor a civil házban.

MÁRCIUS 15.

VESZPRÉM

Ünnepi múzeumi program – Március 15-én, kedden 9.30-tól térzenével, kézműves játszóházzal, tárlatvezetéssel, huszárviselet- és életmód-bemutatóval várja az érdeklődőket a Laczkó Dezső Múzeum.

AJKA

Ünnepi műsor - Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére ünnepi műsort szervez a város önkormányzata és a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont. A rendezvény március 15-én délelőtt kilenc órakor kézműves foglalkozással kezdődik a Kossuth-szobornál, majd negyed tízkor a régi temetőben megkoszorúzzák a honvéd sírokat. Tíz órakor a Kossuth-szobornál köszöntőt mond Kovácsné Győri Zsuzsanna, a Városi Intézmények Működtető Szervezete igazgatója, majd a Pannon Várszínház mutatja be ünnepi műsorát az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar közreműködésével.

KIÁLLÍTÁS

Veszprém: Arvo Iho fotográfus A Balti-tenger mentén című kiállításának megnyitója 18-án 16.30 órakor a városháza aulájában.

Muzsinszki Nagy Endre Feltámadás című emlékkiállításának megnyitója 21-én 16 órakor a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban.

Balatonfüred: Jovánovics György Egy önéletrajz című kiállításának megnyitója 19-én 11 órakor a Vaszary Galériában.

Ajka: Boda Balázs festőművész Fénytörés című kiállításának megnyitója 25-én 17 órakor a művelődési központ kiállítótermében.

 

MÚZEUM


Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: k-v: 10-18 óráig. Dubniczay-palota, László Károly-gyűjtemény: k-v: 10-18 óráig. Csikász Galéria: h-szo: 10-18 óráig. Modern Kép-
tár Vass László-gyűjtemény: h-szo: 10-17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: k-szo: 9-17 óráig. Balatonfüred: Vaszary Galéria: sze-v: 10-18 óráig. Jókai Mór Emlékház: sze-v: 10-18 óráig, 03. 21-04. 28.: felújítás miatt zárva. Városi Helytörténeti Gyűjtemény: sze-v: 10-18 óráig. Kisfaludy Galéria: sze-v: 12-18 óráig. Vitorlázeum: cs-v: 10-18 óráig. Arácsi Népház és Fiókkönyvtár: h, cs: 10-18 óráig, sze, szo: 14-18 -ig. Arácsi Kiállítóház: p-v 14-18 óráig. Herend: Porcelánművészeti Múzeum: h-v 9.30-18.00. Pápa: Kékfestő Múzeum: k-szo: 9-16 óráig. Pápai Reformá- tus Gyűjtemények: könyvtár k-p: 8-16 óráig, múzeum k- p: 8-16 óráig, szo-v: 9-17 óráig. Sümeg: Sümegi Vár és Vármúzeum: k-v: 9-16 óráig. Tihany: Bencés Apátsági
Múzeum: 10-16-ig. Babamúzeum: h-v: 10-16-ig. Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény (Thury-vár): k: 12-18 óráig, sze-p: 10-18 óráig, szo: 9-20 óráig, v: 9- 18 óráig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): k-cs: 10.30- 16-ig, p-v: 10.30-17 óráig. Zirc: Reguly Antal Műemlék Könyvtár: k-v: 10-12 és 13-16-ig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: k-v: 9- 17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!