Púder Nélkül

2011.04.04. 08:51

Gryllus Dorka lett az egyik legjobb nő

Pink szőnyegen vonult végig a hazai sztárvilág színe-java, hogy megünnepelje meg az év legtehetségesebb nőit a Glamour Women of the Year díjátadó gáláján, amelyen a legtehetségesebb színésznőnek a Berlin és Budapest között ingázó Gryllus Dorkát választották.

Osváth Sarolta

A színésznők közül Gryllus Dorka lett a legjobb, aki hét évvel ezelőtt azzal lepte meg már akkor ígéretes rajongó táborát, hogy fogta magát és Berlinbe költözött. Hazánk EU-s csatlakozásának hajnalán ez nem volt éppen szokványos lépés, különösen nem egy ifjú színésznőtől, akinek itthoni karrierje is erősen felfelé ívelt. Tulajdonképpen első generációsként lépett ki a nemzetközi porondra és azóta is ingázik a német és a magyar főváros között.

- Nem kevés bátorság kellett ahhoz, hogy a megszokott, jól ismert közeget elhagyva idegen környezetben próbáljon szerencsét . Mi motiválta?

- A Szomorú vasárnap forgatásán ismerkedtem meg Rolf Schübel német rendezővel, akinek a következő filmjében kaptam egy nagyobb szerepet. Ő tanácsolta, hogy próbálkozzam Németországban. A baj csak az volt, hogy akkor még egy szót sem beszéltem németül. Azt mondta, hogy tanuljam meg a nyelvet és akkor több filmben is tudok majd dolgozni. Nem sokat gondolkodtam, beiratkoztam egy nyelvtanfolyamra

- Nagyon nehéz volt megvetni a lábát a berlini életben?

- Nem nagyon, de azért könnyű sem Persze, össze sem lehet hasonlítani azokkal a kedvező lehetőségekkel, ösztöndíjakkal, amelyek ma a fiatalok számára rendelkezésre állnak. Nekem mindent a saját bőrömön kellett megtapasztalnom, megtanulnom. Most rengeteg kész program van, bejáratott utakon mehetnek ki tanulni, dolgozni, tapasztalatot szerezni a fiatalok. Ma már teljesen más a helyzet, mint amikor én harminc évesen kimentem. De ha én ilyen nagyon sokat kaptam a külföldi léttől, a kint töltött évektől, akkor felelősséggel bíztathatok mindenkit, hogy nem kell félni, menjenek, lássanak világot, ismerjék meg a többi európai országot, csak profitálhatnak belőle. Nincs mit veszíteni, hiszen bármikor vissza lehet jönni.

- Színészként elégedett azzal, amit külföldöm elért, odakint is tudják, ki az a Gryllus Dorka?

- Nem, Berlinben nem vagyok ismert, de ez nem bánt. Ahogy egy barátnőm mondta, mi egy másik startvonalról indultunk, mint a mostani fiatalok, akik nemzetközi karrierre készülve előbb megtanulnak néhány nyelvet és otthonosan mozognak a világ bármely részében. Én felnőtt fejjel tanultam meg németül, sosem leszek annyira perfekt, mint az, aki anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet. S mivel a színészmesterség fő eszköze a nyelv, ez jelent bizonyos korlátot. De hálás vagyok a sorsnak, hogy egyáltalán elindulhattam arról a bizonyos startvonalról, ez a nagyszüleimnek egyáltalán nem, a szüleimnek pedig csak részben adatott meg. Szóval én nagyon örülök, hogy hívnak, több filmben játszottam, most is sűrűn vannak fellépéseim. Tavasszal forgatok egy krimit Berlinben, amit a hazai nézők valószínűleg nem fognak látni, de  például a Soul Kitchent, úgy tudom, játsszák még a magyar mozikban. Egyre sikeresebb a Rot Front zenekar is, amelyben énekelek. Világzenét játszunk, ukrán, magyar, német tagokból áll, a dalokat eredeti nyelven adjuk elő. Az idén elkészült a második lemezünk is, Visa-Free címmel, április-május körül jelenik meg. Utána turnéra indulunk, Németországban és Európa szerte,nagyon sok városban lépünk fel, május 8-án  Budapesten is az A38-on és a Szigetre is jövünk.

- Hosszú távon is ezt az életformát képzeli el?

 - Fogalmam sincs. Körülbelül egy hónapra előre látom az életemet. De Ma már nincsenek igazán távolságok. A globalizációnak köszönhetően összeszűkült a világ, jöhetünk-mehetünk, olcsó repülőjáratok vannak, a vonatok kétszáz kilométeres sebességgel járnak, sokan dolgoznak egy másik városban. Én itt is, ott is jól érzem magam, Egyelőre nem tudnék egyik városomról sem  lemondani.  Itthon is sokat vagyok, játszom a Pinceszínházban a Varsói melódiában, havonta több előadásunk van.
 
- Az ingázás nem fárasztó?

- Most nem látok más alternatívát, így ehhez igazodom.

- Mekkora bőrönddel utazik?  

- Egészen kis táska is elég Véletlenül úgy alakult, hogy itthon vannak a fekete ruháim, Berlinben meg a barnák. Ez nem koncepció, de tulajdonképpen nagyon kényelmes. Hétköznapokon amúgyis inkább a kényelmet és az egyszerűséget kedvelem. Az alkalmi megjelenésekhez pedig Lakatos Márk tanácsait szoktam kikérni. Szeretem magyar tervezők ruháit is viselni, nagyon kedvelem a Jesuibellet vagy például Németh Anikó, Makány Márta és Vass Éva ruháit, hogy csak néhányat említsek azok közül, akiknek modelljeit nagy örömmel viselem a bemutatókon. 
 
A női magazin a legjobb nők elismeréseként idén harmadik alkalommal hirdetett győztest 6+1 kategóriában. Gryllus Dorkán kívül Lilu, Tóth Gabi, Palvin Barbara, Mojzes Dóra és Janicsák Veca örülhetett a Glamour díjának, amelyet több mint huszonháromezer olvasó szavazott meg. Idén először az év hősnői, a Multikultúra egyesület tagjai is elismerést kaptak.

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!