Púder Nélkül

2012.02.29. 16:54

Oscar-ruhák: örök a fehér és a fekete

Az Oscar-díjak átadási ceremóniáit követően sokan hamar átsiklanak az elismeréssel jutalmazott alkotások fölött, ám a ruhaköltemények, melyeket az ünnepelt művészek viseltek, még hosszú időn át napirenden maradnak.

Péter Gyöngyi

Nincs ez másként a 84. alkalommal megrendezett díjátadót követően sem. Noha csak kevesen bújhatnak a legfelkapottabb tervezők pompás ruháiba, ilyenkor legalább mindenki tájékozódhat arról, kik diktálják a divatot és főleg arról, milyen színek, alapanyagok, díszítések érvényesülnek az elkövetkező év öltözködésében. Christian Dior, Louis Vuitton, Marchesa, Givenchy, Tom Ford vagy éppen Armani az idei gála kapcsán is szóba került.


– Az Oscar-díjak átadó ünnepsége minden évben komoly próbatétel a divatházak számára, tulajdonképpen a vörös szőnyegen felvonuló hollywoodi sztárok mutatják be, mivel szeretnének majd megjelenni a piacon. Számukra irányt mutatnak az ilyenkor kapott visszajelzések – mondta elöljáróban a zalaegerszegi Hantosné R. Hajnalka divattanácsadó, akit egy kis latolgatásra kértünk. Arra voltunk kíváncsiak, vajon az estélyik alapján, mire számíthatnak a divatot követők 2012-ben. – A fekete, a fehér és a piros sosem maradhat ki, az idei gála kapcsán elmondhatjuk, hogy most talán ez utóbbi színhez is bátrabban nyúltak a tervezők. Nagyon sokan viseltek színes, sőt, tarka ruhát, ez már egyértelműen a tavaszi-nyári trendeket vetíti előre.


Az ünnepség résztvevői között voltak, akik az arany színt választották, így tett Meryl Streep is, aki Lanvin ruhát viselt. Sok szó esett Angelina Jolie felsliccelt fekete Atelier Versace ruhájáról és természetesen Jennifer Lopez fehér, „villantós(?)” estélyiéről. Fehérben, de szolidabb ruhában vonult fel Gwyneth Paltrow és Cameron Diaz is, előbbi Tom Ford, utóbbi Gucci estélyit öltött magára. Natalie Portman piros Diorban jelent meg, Michelle Williams korallvörösben, egy Louis Vuitton modellben érkezett.


– Ha alkalmi ruháról beszélünk, akkor elsőre biztosan mindenkinek a tuti „ kis fekete” képe ugrik be, hiszen ha jó a fazon, bármilyen alkatú hölgy viselheti ezt a színt. Éppen ezért letaszíthatatlan a dobogó első fokáról – említette Hantosné R. Hajnalka. – Ha valaki unja már a feketét, viszont kevésbé érzi magáénak a feltűnő megjelenést, válassza helyette a nude árnyalatot, ez a tavalyi próbálkozások után idén igazán betör. Ahogy a hétköznapi viseletben úgy estélyi fronton is igaz: a trendik és a bátrak az élénk színekhez nyúlnak, sőt, akár ezek össze nem illő kombinációjához is vagy éppen a szolidabb verziókhoz, a pasztell változatok, vagyis a fagyiszínek viseléséhez.


– A szabásvonalak tekintetében észrevettük, hogy a mély dekoltázs ezúttal hátra került – jegyezte meg a látottak alapján a szakember. – Vége a cicivillantásnak, a középpontban immár a ruha, illetve a nő háta van. Emellett felfedezhetőek a retrót idéző asszimetrikus fazonok, valamint a geometrikus minták. Ha az anyagokat vesszük szemügyre, akkor talán az a legfeltűnőbb, hogy egyre inkább előretör a csipke. Ez lehet bájos vagy sexis is egyaránt. Ebben az évben érdekesség még az egzotikus indiai minta a ruhákon, melyeket még ragyogó flitterek is tarkítanak. Egy biztos az idei Oscar-gála ezt mind felvonultatta. Fontos azonban, hogy az se felejtse el a legfontosabbat, aki számára irányadóak a vörös szőnyegen megjelent ruhák: mindenki válasszon a jövőben is olyan ruhát, melyben  igazán jól érzi magát.



Szerző: Péter Gyöngyi
Angelina Jolie lábán gúnyolódnak - Vicces fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!