Receptek

2012.11.05. 07:04

Sült libacombok az éhezés ellen

Megyei körkép – A néphagyomány szerint jövőre egész évben éhezik az, aki Márton napján vagy a névünnep közelében nem eszik libahúst. A megye különböző pontjain gyűjtöttük a libahúsos ételek receptjeit.

Varga Ibolya

A sült libacombokat tavaly Sólyban kóstoltuk.

Ehhez a libacombokat megtisztítjuk, a tollvégeket eltávolítjuk, a húst megmossuk. A szép combokon körülbelül egy centiméteres zsírréteg van, ami a sütéskor kiolvad. A combokat mindkét oldalukon besózzuk, fél órát állni hagyjuk. Fedeles tepsibe tesszük vagy alufóliával borítjuk a tepsit. A combok alá fél decilter vizet öntünk, ízlés szerint fűszerezünk, használhatunk kevés rozmaringot is, majd lefedjük és 180 fokos sütőben körülbelül két órát sütjük. Levesszük a fedőt, és még harminc percig sütjük. Burgonyaköret és vörösboros párolt káposzta illik hozzá.



Gyerekkoromból maradt rám a ludaskása receptje: Hozzávalók: 1 kg libaszárnytő, 4 db libaszív, 4 db csirkemáj, 1 dl étolaj, 25–30 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 15 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 3 dl rizs, só.

Elkészítés: A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk. Az étolajban dinszteljük a kockára vágott hagymát, majd beleteszszük a húst, a négybe vágott szíveket, sózzuk, fűszerezzük, felengedjük vízzel, és majdnem puhára pároljuk. Amikor már csaknem kész a hús, beletesszük a kockára vágott zöldségeket és a kettévágott csirkemájat is, és együtt pároljuk tíz percig. Ezután hozzáadjuk a megmosott rizst is, felengedjük forró vízzel, puhára pároljuk. A vizet több részletben adjuk hozzá, nehogy sok legyen. Kétszer annyi víz kellene, mint a rizs mennyisége, de annyit nem célszerű aláönteni egyszerre, mert nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy amikor a rizst beletettük a lábasba, akkor éppen mennyi szaft volt a húson. Amikor már benne van a rizs, akkor könnyen leragad, ezért gyakran kell kavargatni. Körülbelül 20 perc kell, amíg a rizs megpuhul. Ha szükséges, még fűszerezzük. Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, kikapcsoljuk a gázt, és még körülbelül tíz percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a rizs felszívja a felesleges levet.

A libamellből Papp Róbert édesanyja készített vadast. Ezt a finom ételt is elkészítik szombaton és vasárnap Tihanyban a Régi Idők Udvarháza Skanzenban. Persze más libahúsból készült étel is lesz és szombaton este tollat is fosztanak. A repcet: a liba mellét feltesszük sárgarépával, zöldséggel, vöröshagymával és babérlevéllel főni, majd amikor megfőtt, lepasszírozzuk a levét, a húst felszeleteljük és félretesszük. Kevés cukrot karamellizálunk és felengedjük az átpasszírozott vadas levével. Az egészet mustárral és citrommal ízesítjük, majd tejföllel habarjuk. Végül zsemlegombóccal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!