Receptek

2014.04.22. 07:05

Borzas batyu pulykából

Pornóapáti - Az egészséges csirke- vagy pulykamellet sokan azért nem fogyasztják szívesen, mert túl száraznak találják. Viszont ha az alábbi módon készítik el, biztosan megváltozik a véleményük.

Napló Online

Rózsa Károlyné, Zsóka mestere a különféle rakott, töltött húsoknak. Kiváló érzékkel válogatja össze azokat a fűszereket és zöldségféléket, amelyek a legjobban kihozzák a hús ízét. (Az már csak hab a tortán, hogy ő általában házi hízlalású baromfik húsát tálalja...)

Hozzávalók a borzas batyuhoz négy személyre: nyolc szelet pulyka- vagy csirkemell filé, egy alma, egy camembert sajt, 10 deka füstölt sajt, 10 deka csípős füstölt kolbász (aki nem szereti, el is hagyhatja, de érdemes kipróbálni!), 15 deka gépsonka, egy pohár tejföl, egy tojás, 3-4 deka darált dió, ízvarázs és fokhagyma a fűszerezéshez.

A hússzeleteket kiklopfoljuk. Minden szeletre két szelet gépsonkát teszünk, erre egy vékony szelet meghámozott alma kerül, az almára a camembert sajt, a sajtra pedig két karika csípős kolbász. Ezt a tölteléket úgy helyezzük el, hogy a hússzelet egyik szélén legyen, mert csak így tudjuk feltekerni. Amikor feltekertük a batyukat, egy tepsibe rakjuk úgy, hogy a hús feltekert széle alulra kerüljön. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk az ízvarázzsal, összezúzott fokhagymával vagy fokhagyma porral és a dióval. A megmaradt tojást és esetleg diót elkeverjük egy pohár tejföllel és az egészet ráöntjük a batyukra. Öntünk alá még egy deci vizet, lefóliázzuk és legalább három órára hűtőbe rakjuk - még finomabb lesz, ha egy egész éjszakára. Előmelegített sütőben 200 fokon egy órát sütjük fólia alatt, majd a fóliát levéve megszórjuk a durvára reszelt füstölt sajttal és még egy fél órát sütjük.

Zöldség köret

Akármilyen vegyes zöldségből készülhet, Zsóka azt szereti, amiben sokféle zöldség van, nemcsak az ízek, hanem a színek miatt is. Például: brokkoli, karfiol, zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, kukorica.

Egy evőkanálnyi olajon 2-3 gerezd fokhagymát éppen csak megzizegtetünk és rádobjuk a fagyasztott zöldségköretet. Szórunk rá ízvarázst és fokhagymaport, ha szükséges, öntünk alá fél deci vizet és megpároljuk. Négy főre egy 60 dekás zöldségkeverék kell. Tíz deka rizst megmosunk és ráöntjük a keverékre, összepároljuk. Ha szükséges, még egy kis vizet öntünk alá, de sózni nem kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!