Rendőrségi

2009.11.23. 16:33

Adócsaló testvérpáros? - Fiktív számlák 165 millió forint értékben

Veszprém - Egyebek között folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettével vádolja az ügyészség a Vöröskő Kft. két veszprémi vezetőjét, Fazekas Zsoltot és dr. Fazekas Pétert, akik az országban több mint 60 Euronics üzletet üzemeltetnek. Perük a minap kezdődött, amelyről már több laptársunk is beszámolt.

Mátételki András

A vádirat szerint az üzletekben dolgozó vezetők és helyetteseik alapbért kaptak, valamint a forgalom után jutalékot. 2004 novemberében és decemberében a jutalékokat nem számolták el, hanem azt saját gépkocsihasználat címén kapták meg. A könyvszakértő szerint a cégnél 7,6 millió forint jutalékot jogtalanul számoltak el költségtérítésként, s ezután nem fizettek be többmillió forint adót.

A Vöröskő Kft. fiktív számlákat is befogadott nettó több mint 165 millió értékben, amelyeken falfirkák elleni védekezés és karbantartás szerepelt. Ugyancsak nem történt az üzletekben állványok felállítása és ipari takarítás sem. Általában a napi takarítást takarítók végezték, majd később ezt maguk a bolt alkalmazottai oldották meg, éppen ezért ipari takarítás nem történt.

Egy harmadik kft. abban segített be a Vöröskőnek, hogy a számítógép konfigurációk értékesítéséről, számítógépes rendszerek karbantartásáról, valamint ipari takarításról szóló számlákat adtak, ám valóságos tevékenység ekkor sem folyt. A Fazekas fivérek a költségvetést 2003-2005 között 41,6 milliós áfával és a 18,9 millió forintos társasági adóval rövidítették meg.

Ugyancsak a vádlottak padján ült az a két férfi is, akik - a vád szerint - a fiktív számlákat állították ki, őket szintén adócsalással vádolja az ügyészség. Mind a négyen írásbeli vallomást tettek, amit a tárgyaláson felolvasott a bíróság. Valmennyien tagadták, hogy a számlák fiktívek lennének. A Fazekas testvérek, mint elhangzott, önrevizióval éltek, ugyanakkor nem vitatták az adóhátralékukat.

A tárgyalás a következő év elején folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!