Rendőrségi

2010.03.17. 15:40

Tűz a tihanyi művésztelepen - Szándékos gyújtogatás?

Tihany - A képzőművészeti egyetem művésztelepének műemléki védettség alatt álló melléképületének nád tetőszerkezete égett le szerdára virradóra, a kár több tízmilló forint.

zaol.hu

A tűz hajnal háromnegyed kettőkor keletkezhetett és fél hatra oltották el. A lángok szerencsére nem terjedtek tovább a közelben lévő főépületre, mert akkor pótolhatatlan veszteség érte volna a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, így is jelentős az anyagi kár - mondta érdeklődésünkre a helyszínen Bakos Péter gondnok.

A tűzoltók gyorsan reagáltak, többek között Balatonfüredről, Balatonfűzfőről is érkeztek, összesen öt járművel oltották a tüzet. A romok között jól kivehetőek a melléképületben tárolt kilenc darab kisvonat-szerelvény szénné égett maradványa.

A gondnok érdeklődésünkre elmondta, hogy az épület hónapok óta áramtalanítva és zárva is volt, éjszaka vihar és villámlás sem volt, ezért állnak értetlenül a tűz előtt. Kőnig Frigyes, a képzőművészeti egyetem rektora is megtekintette a helyszínt. Elmondta, hogy a művésztelep oktatási funkciója nem sérült, de óriási veszteség számukra a tűz. Hozzátette, hogy az épület nem volt biztosítva, a kárt az első becslések szerint 40-50 millió forintra becsülik, de pontos adatot csak a kárfelmérés után lehet mondani. Megemlítette, hogy az egyetem, mint a felsőoktatás egésze nehéz anyagi helyzetben van, jelenleg nincs arról elképzelése, miként és miből építik újjá a tetőszerkezetet.

A melléképületben tárolt vonatszerelvények tulajdonosa, ifjabb Kántás Vince a reggeli órákban értesült a tűzről. Elsődleges becslése szerint több tízmillió forintos kára keletkezett. A férfi úgy véli, felettébb furcsa, hogy az önkormányzat által, a kisvonat megállókra kiírt pályázat bontása előtt egy nappal ég le az az épület, ahol ő tartotta a szerelvényeit.

- Amennyiben kiderül, hogy szándékos gyújtogatás miatt tört ki a tűz, akkor tudni fogom, hogy kik állhatnak háttérben.

A tulajdonos elmondta, hogy csak közúti balesettel kapcsolatos biztosítása volt a kisvonatra; a motorvonatokat egyébként külön tárolta. - Fel kell mérnem a kárt, de a pályázaton mindenképpen indulok.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta, hogy tárgyalt az egyetem rektorával és ígéretet tett neki, hogy a helyreállításban, lehetőségeikhez képest segítséget nyújtanak.

- Anyagit nem tudunk felajánlani, de jeleztem, hogy a falugondokság munkatársai a gépekkel a segítségükre lesznek.

Azzal kapcsolatban, hogy a károsult indult a kisvonattal kapcsolatos pályázaton a polgármester azt mondta: jelenlegi információi szerint a pályázat bontását nem halasztják el.

A tűzeset körülményeit nemcsak a tulajdonos, és sok helybeli tartja furcsának; a füredi kapitányság nyomozást indított. Frankó Marianna, a megyei főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a kár nyolcvanmillió forintra tehető. A Major utcai ingatlanban tárolt kisvonatok mellett egy lovashintó is megsemmisült. Felmerült annak lehetősége, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Miskey Tamás őrnagy, a veszprémi tűzoltóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy vizsgálják a tűzesetet, ami ebben az esetben azért is kötelező, mert hármas kiemelt fokozatú volt a riasztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!