Rendőrségi

2010.11.04. 13:23

Elzárást kaptak a tetten ért fatolvajok

Mindenszentek reggelén értek tetten Balatonkenesén három fatolvajt. A Balatonalmádi Rendőrkapitányság egyenruhásai gyorsított eljárásban folytatták le a vizsgálatot. A határozat szerint két férfi 30 nap elzárást kapott, egy fiatalkorú elkövetőt pedig figyelmeztetésben részesített a bíróság.

Napló

November 1-én a reggeli órákban bejelentés érkezett, hogy Balatonkenese külterületén az erdő egyik résztulajdonosa két férfit tart vissza, akik engedély nélkül vágtak ki akácfákat a területükről. A bejelentő elmondása szerint a helyszínről egy ezüstszínű Renault típusú személygépkocsi hajtott el nagy sebességgel. A mezőőri segítséggel visszatartott 22 és 17 éves berhidai testvérpár a kiérkező rendőröknek pontosan megmutatta, hova dobták el a motoros láncfűrészt, illetve az aznap kivágott három akácfát. A két tetten ért fiatalember többször hivatkozott egy 59 éves berhidai férfira, akit rendszeres megbízójukként neveztek meg.

A helyszín bejárása közben visszatért a személyautó, amelynek átvizsgálásakor benzines kanna, motorolaj, láncélező és egyéb szerszámok kerültek elő, valamint a csomagtérben faforgácsok nyomait találták. Habár az 59 éves férfi azt állította, hogy csak kukoricaszárat jött gyűjteni, a csomagtartó felnyitása után egyértelművé vált, hogy összefüggésbe hozható a lopással. Mindhárom személy szabálysértési őrizetbe került.

A tettenért favágók által eltulajdonítani kívánt fa értéke 10.000,- Ft volt, így a szabálysértési törvény augusztus óta hatályos módosításai szerint a rendőrség gyorsított eljárásban vizsgálta az ügyet, és a bíróság november 3-án már végzést is hozott.
Szabálysértési értékre (20.000,- Ft alatti kár) elkövetett lopásért elzárás vagy 150.000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

A bíró a megbízónak és a nagykorú testvérnek 30-30 nap elzárást szabott ki, a fiatalkorú testvért figyelmeztetésben részesítette, és mindhármukat kötelezte az eljárási költségek, összesen 50.000,- Ft megtérítésére.

Veszprém MRFK Sajtószolgálata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!