Rendőrségi

2010.11.22. 20:13

Vallatás az öntödei irodában

Kup - A helyi öntöde két tulajdonosa erőszakos módon próbálta megtudni, hogy mitől lett több tízmilliós veszteségük, ezért a bíróság jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket.

Mátételki András

Annak idején lapunkban beszámoltunk arról, hogy verőlegények érkeztek a kupi Ferro Öntöde Kft. üzemébe, ahol az üzem vezetőjét és a főkönyvelőt külön-külön szobába zárva vallatták. Az ügyben első fokon a pápai bíróság hozott ítéletet, amely megállapítatta: a 2005 óta anyagi nehézségekkel küszködő kft.-t az addigi üzleti partnerük, egy nyíregyházi cég megvásárolta 2006 elején.

Az új tulajdonos helyén hagyta az addigi ügyvezetőt és a főkönyvelőt, de munkájukat kéthetente ellenőrizte. Megvásárláskor a kft.-nek 130 milliós hiánya volt, amit az új tulajdonosnak sikerült abban az évben 100 millióval csökkenteni. Ezért is lepődhetett meg a nyíregyházi tulajdonos, az 59 éves F. László, hogy a korábbi hasonló termelés ellenére 2007-es évet már 170 milliós veszteséggel zárták. A későbbi első rendű vádlott ennek ellenére bízott abban, hogy az öntödét talpra tudja állítani, s az is felvetődött benne, hogy családjával átköltözik az üzem közelébe.

A nehéz helyzet miatt a főkönyvelő többször felvetette a tulajdonosnak, hogy adják el a kft.-t vagy jelentsenek öncsődöt. 2008 februárjában már arra a szintre jutott a cég, hogy a termelés folyamatosságát nem tudták biztosítani, egy hónappal később pedig leállt az üzem - szinte mindenkit elbocsátottak. A tulajdonos ekkor könyvvizsgálót fogadott, aki viszont nem tudta megállítani a jelentős veszteség okát.

Napokon belül F. László elvitette a kupi irodából a három számítógépet, s átadta egy szakembernek, hogy nézze meg: hová tűnt a pénz. Sokkal előrébb nem jutott tulajdonos, ugyanis az informatikus azt állapította meg, hogy a könyvelési anyagokat megváltoztatták, abból adatokat töröltek.

Tavalyelőtt, április 10-én kora délután megjelent az üzemben F. László a 34 éves fiával. Mindenkit hazaküldtek, majd elkezdődött a veszekedésbe torkolló számonkérés. Húsz perc elteltével két gépkocsi gördült be a telephely udvarába, melyekből hat fekete ruhás, erős fizikumú férfi szállt ki, közöttük volt az 51 éves Cs. Ferenc is. Az üzemvezető és a főkönyvelő elé papírt tettek, mondván írják le, hová tüntették el a pénzt. Miután a sértettek egy betűt sem vetettek papírra, elhangzott: Akkor beszélhetünk másképpen is!

Ekkor a főkönyvelőt átkísérték egy másik szobába, így az ügyvezető egyedül maradt F. Lászlóval és fáival (valamit az erős emberekkel), akik folyamatosan a pénzhiány után érdeklődtek, illetve feltették neki azt a kérdést: Miből óhajtod visszafizetni a pénzt?! A fekete ruhások is kérdezgettek, sőt ketten folyamatosan ütötték az üzemvezető fejét, tarkóját, illetve ököllel az oldalába vágtak, amitől egy alkalommal a földre esett. Az ütlegelés következtében a férfinek kitörött az egyik foga, több helyen zúzódást szenvedett, sérülései nyolc napon túl gyógyultak.

A másik irodában a főkönyvelővel beszélgetett el Cs. Ferenc, valamint apa és fia. Amikor az asszony a telefon után nyúlt, hogy értesítse a rendőrséget, az egyik fekete ruhás kiütötte a kezéből a készüléket. A kihallgatások közel egy óráig tartottak, a gyanúsítottakat nem engedték ki a helyiségekből. Végül ifjú F. László közölte velük: súlyos következménye lesz, ha a velük történtekről beszámolnak a rendőrségnek. Arra is utalt, hogy a fekete ruhások a nyíregyházi alvilág tagjai.

Öt nappal később már bilincs kattant az apának és a fiának a kezén, mindketten fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban. A pápai bíróság társtettesként elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete, személyi szabadság megsértésének és súlyos testi sértés bűntette, valamint könnyű testi sértés vétsége miatt id. F. Lászlót két évi, ifj. F. Lászlót és Cs. Ferencet másfél-másfél évi börtönbüntetésre ítélte.

A megyei bíróság, dr. Kármán Miklósné büntető tanácsa lényegesen megváltoztatta a korábbi ítéletet: mindhárom férfi börtönbüntetésének végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az indoklásban fontosnak tartották megjegyezni, hogy már az elsőfokú bírósági tárgyalás alatt megromlott az egészségi állapota id. F. Lászlónak és feleségének, fiuk pszichiátriai kezelés alatt áll. Cs. Ferenc kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. A bírói tanács indoklásában az is szerepelt, hogy a büntető eljárás alatt hasonló profilú két vállalkozást hozott létre apa és fia, akik a felvett 40 milliós hitelt rendszeresen törlesztik.

Több embernek adnak munkát a térségben, s ők maguk is részt vesznek a termelésben. A megyei bíróság nyomatékos körülményként vette számba, hogy az első és másodrendű vádlott fél évet előzetes letartóztatásban töltött. Az ítélet jogerős.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!