Rendőrségi

2011.05.09. 11:25

Állandó rettegés a kegyetlenkedő apa miatt - Víz alá nyomkodta fia fejét

Pápa - Az italozó apa nem vette emberszámba a gyerekeit, volt, amikor megtiltotta, hogy felesége enni adjon nekik. Nem jogerősen hat és fél évre ítélték.

Mátételki András

Lopások miatt már többször bíróság elé állított férfi 1998-ban ismerkedett meg asszonyával, három fiú gyermekük született. Noha már kapcsolatuk elején voltak nézeteltéréseik, 2005-ben összeházasodtak. Ettől kezdte a férfi mind gyakrabban ivott, s lett egyre agresszívabb. A megyei bíróság indoklásában az is szerepelt, hogy egy idő után a családsegítő szolgálat is felfigyelt arra, gondok vannak a család körül: a férfi nem dolgozott, különböző betegségeire hivatkozott, de nem ment el orvoshoz.

Az asszony nem beszélt belső gondjaikról, legfeljebb anyagi problémáikat említette. Három évvel ezelőtt a gyerekeken már mind jobban észre lehetett venni az otthoni feszültség: visszahúzódóbbak, esetenként agresszívek lettek.

Az édesanya ugyan együttműködött a családgondozókkal, de kérte, a lakásukon ne keressék fel őket. Később erre mégis sor került, amikor a szomszédok jelezték, hogy az apa sokszor kiabál a síró kicsikkel. Látogatáskor az apa kikelt magából, mondván senki ne merjen beleszólni a családi életükbe.
 
Míg korábban csak a feleségét bántalmazta az iszákos férfi, 2009 nyarától már gyermekei ellen is fordult. Sokszor az anya ugrott a fiai és dühöngő férje közé, amikor neki akart menni a csemetéinek. Többször előfordult, hogy fiai elől elvette az ételt, s kidobta az ablakon, majd megtiltotta, hogy aznap már bármit is egyenek. A legkisebb gyermekével azt is megtette, hogy nem engedte enni, vagy étkezését kártyajáték megnyeréséhez kötötte. Az anya éjszaka felébresztette csemetéjét, hogy titokban enni adjon neki.

A legnagyobb gyermeküknek, aki 2009 októberében kilenc éves volt, egy 34 centiméter hosszú pengéjű kést hajított, amely a falnak vágódott. Máskor a 37 éves férfi kést vágott az asztalba, illetve a gyerekei mellett feldöntötte a virágokkal teli polcot, vagy éppen a csillárt szakította le. Akkor is megijedtek a kicsik, amikor a magáról megfeledkezett apjuk a süteményhez előkészített, a fiúk által lereszelt kekszes tálat a földre dobta. Azt is megtette, hogy egyiküktől elvette az iskolatáskát, majd ráparancsolt, hogy ezután nejlon szatyorba tegye iskolai felszereléseit. Felesége csak úgy tudta visszaszerezni a táskát, hogy megígérte párjának, vesz neki alkoholt.

 

 

Mindhárom fiú örök rettegésben élt. A legnagyobb többször igyekezett játékkal elterelni apja figyelmét, amikor látta, hogy mindjárt kitör belelő a dühroham. Az apa gyerekeit trágár szavakkal illette. A büntetett előéletű férfi azt is megtette a kisebbik fiával, akit igencsak nem szívelt, hogy minden indok nélkül bezavarta az íróasztal alá, máskor úgy küldte be oda, hogy előtte az anyjának parancsszóra össze kellett kötöznie fia kezét. Ennek a kisfiúnak a fejét több alkalommal lenyomta a vízzel teli fürdőkádba 5-10 másodpercre. A gyerek hiába könyörgött apjának, hogy jó lesz, holott valójában nem értette, miért jár neki ez a büntetés. Máskor ruhástól ültette be a kádba, s így nyomta le a fejét. Megesett az is, hogy a kissrácot üveghamutartóval vagy üvegpohárral akarta eltalálni.

A felfüggesztett börtönbüntetés alatt álló férfit neje többször figyelmeztette, ha nem hagy fel gyerekei bántalmazásával, feljelenti. Erre a férfi azt válaszolta, hogy akkor megöli, illetve, ha börtönbe kerül, kapcsolatai révén megöleti az egész családot. A nő még ezen napon, 2009. november 23-án bement a pápai kapitányságra, s feljelentette a férjét, akit előbb őrizetbe vettek a rendőrök, majd a bíróság letartóztatta.

A megyei bíróság többek között kiskorú veszélyeztetésének, személyi szabadság megsértésének és testi sértés bűntettének kísérlete miatt a férfit hat és fél évi börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős.



Egy alkalommal csak a csoda segített, hogy a középső fiú nem sérült meg súlyosabban, amikor a magából kifordult apja először a kisszoba ajtaját dobta rá, majd erre egy üvegezett ajtót hajított.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!