Rendőrségi

2011.07.26. 15:58

Lezuhant egy marokkói katonai repülőgép

Lezuhant egy marokkói katonai repülőgép kedden az ország déli részén, és a marokkói hadsereg legfrissebb jelentése 78 halálos áldozata és három súlyos sérültje van a balesetnek.

MTI

A gép leszálláshoz készült a gelmini légitámaszpontra, amikor onnan 10 kilométerre lezuhant egy hegyvidéki területen. A C-130 Hercules típusú gépen 60 katona, 12 civil és a személyzet 9 tagja tartózkodott. A gép a nyugat-szaharai Dahlából indult, úti célja Kinitra volt.

Egyelőre folyik a vizsgálat a baleset okának a kiderítésére. Valószínűleg köd és kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt zuhanhatott le a gép, de egyelőre még nem áll elég adat rendelkezésre ahhoz, hogy egyértelműen megállapítsák a baleset okát.        

A Rabattól 600 kilométerre délnyugatra lévő Gelmin Nyugat-Szahara északi részén fekszik. Az ásványkincsekben gazdag, egykori spanyol gyarmatot Marokkó 1979-ben foglalta el. A helyi lakosság azt szeretné, hogy Nyugat-Szahara független állam legyen.

ENSZ-békefenntartók 1991 óta tartózkodnak a területen, és a világszervezet azt kérte, hogy rendezzenek népszavazást Nyugat-Szaharáról. Rabat viszont azt javasolta, hogy a nyugat-szaharaiak széleskörű autonómiát kapjanak.

Ez volt az elmúlt évek legsúlyosabb marokkói légi balesete, 1994-ben negyvennégyen haltak meg abban a balesetben, amelyben a marokkói légitársaság gépe lezuhant Agadir város közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!