Rendőrségi

2012.06.28. 12:54

Nemi erőszak a tapolcai kórházban

Tapolca - Egy beteghordó törvénytelen módon szexuális kapcsolatot létesített egy beteggel, amiért a férfit jogerősen négy év börtönre ítélték.

Mátételki András

A múlt év május 12-én délelőttös műszakban dolgozott a tapolcai kórházban K. Ferenc, aki egy közepes fokú gyengeelméjűségben szenvedő nőt kísért el hasi ultrahangos felvételre. A vizsgálat után az 56 éves férfi papírtörlővel eltávolította a sértett melleiről és alhasáról a zselét, amire a 42 éves nő szexuálisan reagált, legalábbis ezt állította a beteghordó. Műszak után civil ruhába öltözött, s visszament a belgyógyászatra a nőhöz, akinek azt javasolta, hogy sétáljanak az udvaron. Innen útjuk a mellékhelyiségbe vezetett, ahol a büntetlen előéletű férfi testszerte elkezdte csókolgatni a nőt, majd mindketten részben levetkőztek. Ezt követően – jogi értelemben – megtörtént a közösülés, amiről a nő az ápolóknak nem szólt, de a vele együtt élő, őt gondozó édesanyjának még aznap mindent elmesélt.

A tapolcai bíróságon a férfi úgy védekezett, hogy a nő provokálta, ő volt a kezdeményező. A délelőtti "letörölgetésből" arra következtetett, hogy hajlandó lesz vele szexuálisan együtt lenni. Mindezt csütörtökön a Veszprémi Törvényszéken is megerősítette az utolsó szó jogán: "Nem kényszerítettem, tudta, miről van szó." A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy a sértett a bűncselekmény elkövetésekor (is) akaratnyilvánításra képtelen állapotban volt.

A tapolcai bíróság K. Ferencet gyógykezelés alatt álló személy sérelmére elkövetett erőszakos közösülés bűntette miatt hat év börtönre ítélte, s kötelezte a 1,5 milliós bűnügyi költség megfizetésére. A Veszprémi Törvényszéken Dülkné dr. Pintér Zsuzsanna vezette tanács "csak" erőszakos közösülést állapított meg, amiért négy évre csökkentették a vádlott büntetését. A bíróság indoklásában hangsúlyozta, a férfi nem beteghordóként, hanem magánemberként követte el tettét, amiért megváltoztatták a bűncselekmény minősítését.

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!