Rendőrségi

2012.08.29. 07:40

Csalókat fogtak - Az egész országban garázdálkodtak a trükkös tolvajok

Veszprém - Több trükkös csalás ügyben is sikerült elfogni a gyanúsítottakat - legutóbb a pápai kapitányság munkatársai debreceni rendőrökkel együttműködve augusztus 22-én két miskolci és egy sajószentpéteri férfit fogtak el – tájékoztatott a rendőrség.

Halmos György

A három borsodi férfi alaposan gyanúsítható azzal, hogy Pápán trükkös csalásokat követtek el. Júniustól kezdődően a bakonyi városban ismeretlenek hat trükkös csalással próbálkoztak, ebből négy alkalommal sikerrel jártak, a zsákmány összesen 340 ezer forint volt. A rendőrök Debrecenben épp akkor csaptak le a tettesekre, amikor egy idős hölgynél tartózkodtak, mint a "helyi áramszolgáltató munkatársai". Az előzetes letartóztatásban levő három férfi ellen üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett lopás bűncselekménye miatt folyik a nyomozás.

Balatonalmádiban tavaly májusában szintén trükkös nyomozások ügyében megindított nyomozások adatai alapján a rendőröknek sikerült két sajóbábonyi férfit elfogni, így megkezdődhetett a teljes elkövetői kör felkutatása. Ennek eredményeképpen egy országos bűncselekmény-sorozatra derült fény, a megyei iratanyagot a szolnoki kapitányságon folytatott eljáráshoz egyesítették, az egész országra kiterjedő sorozatban már kilenc gyanúsított van, akik több mint 70 idős személyt károsítottak meg.

A balatonfüredi kapitányságon azokat a bűncselekményeket göngyölítették fel, amelynek során az elkövetők az úgynevezett "unokás mesével" próbálkoznak. (Ennek lényege, hogy a tettesek telefonon felhívott nagyszülőknek az unoka, vagy annak barátja nevében mutatkoznak be és hirtelen támadt pénzügyi gondjaira, például gépkocsi javíttatására kérnek pénzt, amit az állítólagos unoka egyik barátja vesz át személyesen.) A füredi rendőrök a beszerzett információk alapján egy dunaszegi és egy győrladaméri férfit gyanúsítottként hallgattak ki. Az eddigi adatok szerint 41 idős személynél próbálkoztak a módszerrel, szerencsére nem mindenkinél jártak sikerrel.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a trükkös tolvajok módszerei igen változatosak, de legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel megelőzhető a bűncselekmény, például valamelyik cég képviseletében érkező személyektől mindig kérjenek okmányokat, dokumentumokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!