Rendőrségi

2012.11.03. 12:22

Meggyalázták a szigligeti emlékművet

Csütörtök reggelre narancssárga festékkel mázolt feliratokkal "dekorálták" ki a Szigligeten felállított, a községben lezuhant amerikai katonákra emlékező márványtáblát.

Balassa Dániel

1944 júniusában egy B24 Liberator típusú, légi harcokban megsérült bombázó csapódott a szigligeti Kamonkő domb oldalának, öt amerikai katona halálát okozva. 2000. szeptember 3-án aztán Szigliget Önkormányzata és Egyházközsége, a Magyar Honvédség és a Veszprém Megyei Önkormányzat állíttatta fel az emlékművet, amelyről a felirat azóta már háromszor "leesett". Kezdetben nem gyanakodtak idegenkezűségre, de a harmadik eset óta biztossá vált, hogy nem anyagfáradás okozta a rongálódást. Jelenleg az emlékművön a "Gyilkosok" és a "Kollaboránsok" felirat áll, emellett a tettes a földön álló vázát sem kímélte.



A tett amellett, hogy felháborító, a Halottak Napja közelsége miatt rendkívül kegyeletsértő is. Az ügyben Szigliget Község Önkormányzata büntetőfeljelentés megtételét fontolgatja. Jelenleg az emlékművet letakarták, de az Önkormányzat dolgozói megvizsgálták a festék eltakarításának lehetőségeit, és hétfőn ezt el is fogják végezni. A helyi képviselő testület és a falu közvéleménye egyöntetűen elítélték a barbár cselekményt, és egybehangzó az a vélemény is, amely szerint nem állandó helyi lakos követte el a rongálást. Mivel Szigligeten eddig nem volt példa ilyen típusú rongálásra, a falubeliek remélik, hogy hasonló cselekmények a jövőben nem fognak a település nevével egy hírben megjelenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!